BLOG

Achtergronden

5 redenen om software te herbouwen

17 juli 2018

Ten tijde van de crisis hebben veel organisaties bezuinigd op het onderhoud van ICT. Grote(re) vervangingstrajecten van software werden uitgesteld, want het werkte immers nog. Alleen noodzakelijke wijzigingen voor wet- en regelgeving werden uitgevoerd. Nu de crisis achter ons ligt, zijn de gevolgen van het bezuinigingsbeleid nog goed te merken. Veel organisaties kampen nu met legacy software. Het goede nieuws is: het is nog niet te laat om daar wat aan te doen. Uw software kan herbouwd worden en já, dat kost geld maar die investering verdient zich weer terug. 5 redenen om uw software te herbouwen:

1.      Mee kunnen met de huidige tijd

Klanten, cliënten, consumenten, burgers: in welke sector u zich ook bevindt, uw doelgroep verwacht dat u met uw tijd meegaat. Óók op het gebied van software, of juist op het gebied van software. Niet alleen betreffende veiligheid en privacy die de laatste tijd zoveel in het nieuws zijn, maar juist ook op het gebied van nieuwe technieken en functionaliteit. Wanneer er een nieuwe toepassing op de markt komt, verwacht uw doelgroep dat u ook met uw tijd meegaat. Met legacy systemen is dat een kansloze missie. Daarnaast wijzigen werkwijzen door de jaren heen en kan het zijn dat de applicatie de werkwijze binnen uw organisatie niet langer goed ondersteunt. Dat zorgt weer voor verminderde productiviteit en gebruikersgemak.

2.      Functionaliteit

Legacy software is vaak lastig te koppelen aan andere systemen. Ook de vraag naar nieuwe functionaliteit is een probleem. Door de jaren heen werden er steeds kleine stukjes software tegen de kern aangebouwd. Dit heeft een wirwar aan code (de zogenaamde spaghetti code) opgeleverd en geeft risico’s bij het doorvoeren van grote totalitaire wijzigingen aan het systeem.

Als u de software laat herbouwen, kunnen ook weer eenvoudig nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd, zonder dat deze grote risico’s meebrengen voor het systeem an sich. Ook is het mogelijk om verschillende losstaande pakketten met functionaliteiten in één systeem te integreren bij herbouw.

spaghetti-code-in-legacy-software

3.      Veiligheid en risicobeheersing

Legacy systemen brengen zeker risico’s met zich mee. Ondanks dat het gebruik misschien veilig voelt: men kent de applicatie van binnen en van buiten en elke bug is de revue al eens gepasseerd en opgelost. Toch is dit vaak schijnveiligheid. Wij merken bijvoorbeeld bij legacy software dat documentatie vaak verwaarloosd is. Ook kan het zijn dat mensen met diepgaande systeemkennis niet meer aanwezig zijn of dat de applicatie zelfs gebouwd is in een programmeertaal die niet meer gebruikt wordt. Dat kan problemen geven bij aanvallen op het systeem en het oplossen daarvan.

4.      Snelheid

Het herbouwen van de software zorgt ervoor dat uw systemen weer sneller worden en uw personeel dus gemakkelijker en sneller zijn of haar taken kan uitvoeren. Dat komt de productiviteit ten goede. Tot zover de interne winst op het gebied van snelheid. Maar snelheid gaat verder buiten de organisatie: time-to-market schiet tekort bij bedrijven die met legacy systemen werken. Als u uw software laat herbouwen is op dat gebied veel te winnen en kunt u weer inspelen op de huidige ontwikkelingen.

5.      Kostenvermindering

Natuurlijk zijn veiligheid en continuïteit eigenlijk al legitieme redenen om legacy software te herbouwen. Maar ook hoge kosten voor onderhoud en de verminderde productiviteit kunnen u wellicht over de streep trekken. Er zijn onderzoeken gedaan naar de kostenbesparing door het herbouwen van software. Natuurlijk is dit altijd erg verschillend per organisatie, maar het onderzoek van Accenture (2013) schat dat de besparing tussen de 20 en 30 procent kan liggen. Dat kan aanzienlijk oplopen.

Wilt u meer weten over de besparingsmogelijkheden binnen uw organisatie op de lange termijn? Of bent u op zoek naar een partner die het herbouwen van legacy software voor u kan regelen? Neem dan contact op met Geurt Jan van Ek. In dit artikel legt hij de werkwijze van Senet uit bij het herbouwen van uw applicatie.

 

Bron: Accenture (2013) Reducing costs and time to market through life platform modernization

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.