BLOG

Onderwijs

Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo goed geregeld met OERknal

28 juni 2018

De nieuwe Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo schrijft voor dat studenten zich voor 1 april moeten aanmelden voor een mbo opleiding. Doordat deze datum naar voren wordt gehaald, is er meer tijd voor controle op het aanmelden door leerlingen van het vmbo voor een vervolgopleiding. Leerlingen die van het vmbo afkomen zijn meestal nog leerplichtig en moeten een vervolgopleiding doen. Deze vervroegde aanmelddatum geeft tijdiger inzicht aan het voortgezet onderwijs welke leerlingen nog niet zijn ingeschreven voor een vervolgopleiding en kunnen hen daarop aanspreken. Als dit inzicht er niet tijdig is, kan het voorkomen dat het pas opvalt dat een leerling zich niet heeft ingeschreven voor een vervolgopleiding als de aanmeldperiode al verstreken is. Dat is meestal in de zomerperiode. Met deze nieuwe wet moet het dan ook makkelijker worden om meer leerlingen van het vmbo zonder vertraging door te laten stromen naar een mbo opleiding. 

OER en studiegids nog eerder gereed hebben

De Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo roept veel vragen op en zorgt voor extra werk. Het kost sowieso al veel tijd om alle onderwijsdocumenten zoals de OER en studiegids, tijdig beschikbaar te hebben. Tijdig is natuurlijk een relatief begrip maar dit mag geïnterpreteerd worden als in ieder geval vóór de start van de opleiding maar bij voorkeur vóór de start van aanmelding door studenten, zodat de student ook vooraf weet waar hij aan begint en een weloverwogen keuze voor een opleiding kan maken. Daarnaast moeten toekomstige mbo studenten zich dus eerder gaan aanmelden voor hun mbo opleiding, wat er weer voor zorgt dat ‘tijdig’ nog ‘tijdiger’ wordt. De tijd om de summatieve en formatieve structuren op te stellen en de studiegids te maken wordt daarmee korter en het belang van een geolied systeem om dit te doen, groter.

Een applicatie zoals OERknal, in combinatie met FormuLeer, kan daarbij uitkomst bieden. OERknal helpt u met het opstellen van de summatieve en formatieve structuren, evenals de generieke delen en keuzedelen. FormuLeer helpt u bij het publiceren van deze en verwante informatie in onderwijsdocumenten zoals een studiegids.

Als u meer wilt weten over OERknal, FormuLeer of hoe uw OER proces vergemakkelijkt kan worden, neem dan zeker even vrijblijvend contact op met Edwin Willemse via onderstaand formulier.
De MBO Raad heeft ook nog een handige Q&A gepubliceerd met allerlei vragen die spelen bij mbo instellingen over de Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo.

Senet heeft besloten alle onderwijskennis te bundelen in een speciale onderwijsorganisatie: FirstKlas. FirstKlas levert standaard applicaties voor het onderwijs, zoals OERknal, FormuLeer en StageKompas. Op de FirstKlas website leest u hier meer over.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Elbert de Bruin

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01