BLOG

Achtergronden

Wat is IoT?

20 juni 2018

IoT staat voor Internet of Things. IoT is een veel gehoorde uitdrukking sinds de door mensen bediende computers in de minderheid zijn op het internet. In de visie van Internet of Things, bestaat de meerderheid van de apparaten uit semi-intelligente apparaten, ofwel embedded systems. Hierdoor worden gewone voorwerpen, entiteiten op internet die kunnen communiceren met andere voorwerpen en mensen, die daardoor autonome beslissingen kunnen nemen.

Voorbeelden van IoT toepassingen

Er zijn veel voorbeelden van IoT toepassingen die rijken van gadgets tot hele systemen. Voorbeelden hiervan zijn de slimme lampen die je met je smartphone kan bedienen. Je kunt ze eenvoudig dimmen zonder aan een fysieke schakelaar te hoeven komen en ze zelfs op afstand aan of uit zetten. Maar de techniek van IoT gaat verder dan lekker consumenten gadgets. Er zijn ook veel interessante toepassingen voor het bedrijfsleven en het publiek nut.

Ondergrondse vuilcontainers hebben sensoren die communiceren met computers om te vertellen dat ze voor 70% vol zitten en er een leging moet worden ingepland. Landbouwbedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van sensoren in de grond voor een op maat gemaakt bemestingsadvies via een app. Er is wel het onderscheid tussen voorwerpen die hun toepassing vroeger handmatig hadden en nu via het internet bediend worden (bijvoorbeeld de lampen die aan en uit kunnen middels de app) en toepassingen die enkel middels een sensor een boodschap uitzenden (de vuilniscontainers bijvoorbeeld, die worden niet door de app geleegd).

smart-home-IoT

Nadelen van IoT

Doordat heel simpele alledaagse appraten op het internet aangesloten zijn en daarmee bediend worden, wordt de afhankelijkheid van het internet steeds groter. Daarnaast speelt er natuurlijk ook mee dat hoe meer techniek er gebruikt wordt, hoe meer er kapot kan gaan.

Voordelen van IoT

IoT biedt toch ook veel voordelen voor verschillende doelgroepen. Commercieel gezien is het interessant omdat het kan zorgen voor efficiëntere processen, betere klantfocus en minder kosten voor logistieke handelingen en opslag. Voor de politiek is het interessant omdat er meer mogelijk wordt op het gebied van informeren van burgers, het aanbieden van betere zorg en het verbeteren van de (verkeers)veiligheid. Voor ‘de gewone man’ is er natuurlijk nog het voordeel dat deze technologie het leven een stukje gemakkelijker maakt, al wordt dat door sommigen ook weer betwist en is er weemoed naar vroeger toen alles nog ‘simpel’ was.

IoT is niet meer weg te denken

De term Internet of Things (in het Nederlands: Internet der dingen) stamt al uit de vroege jaren 90 toen de discussie omtrent het thema losbarstte. Het hoofd van het Auto-ID center van MIT, Kevin Ashton, had het toen over toepassingen met RFID: door alle objecten (mensen inclusief) te voorzien van identifiers, zou de wereld geanalyseerd en gemanaged kunnen worden door computers. Een meer sprekend voorbeeld hiervan is het track and trace systeem dat tegenwoordig door veel postbedrijven gebruikt wordt. Deze definitie van the Internet of Things is ondertussen toch wel wat achterhaald. Momenteel wordt IoT gezien als ontwikkeling van het internet, waarbij gewone alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het net en onderling gegevens kunnen uitwisselen. In de huidige term refereert ‘things’ of ‘dingen’ dus aan dingen die op zichzelf computers zijn en het internet gebruiken om zaken te analyseren en regelen.

De belangrijkste toegevoegde waarde van IoT is de zee aan mogelijkheden die ontstaat wanneer de virtuele wereld en fysieke objecten samenkomen. In de huidige visie spelen de zogenaamde slimme objecten dan ook een hoofdrol. Door de steeds complexere intelligentie die we ontwikkelen neemt de bruikbaarheid van objecten aanzienlijk toe. Door middel van sensoren kunnen de objecten hun omgeving in zich opnemen. Via embedded technologie kunnen ze met elkaar communiceren én de interactie met mensen aangaan.

Hoe kijkt u aan tegen deze nieuwe ontwikkelingen? Wordt in uw organisatie al gewerkt met IoT?

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.