BLOG

Nieuws

Mbo’er wordt officieel student

6 juni 2018

Na de ophef over mbo’ers aan wie werd gerefereerd middels ‘leerling’, ‘deelnemer’ en soms ‘student’, is er nu officieel gekozen voor de term ‘student’. Vanaf schooljaar 2020-2021 zal het gebruik consequent van kracht zijn. Nu is de officiële term nog ‘deelnemer’.

Erkenning en gelijke waardering

Voor de mbo’ers was het vooral belangrijk om gelijk behandeld te worden. Nu werden zij vaak niet als studenten gezien, zoals bij hbo’ers en wo’ers wel het geval is. Ze deden een opleiding en geen studie, was de redenering. Maar door dit verschil voelden de mbo’ers zich vaak buiten gesloten. Ze mochten niet in alle studentenkroegen naar binnen en kregen geen studentenkorting als ze hun mbo kaart lieten zien.

De Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, geeft nu ook aan dat de huidige term in de wet, ‘deelnemer’, niet langer de lading dekt. De term student doet dat veel beter en laat tegelijkertijd een stukje waardering blijken naar de mbo’er toe. Van Engelshoven: “Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht.” De erkenning en waardering zal niet meteen alles veranderen; de overheid kan studentenverenigingen niet verplichten mbo’ers ook toe te laten en bedrijven niet om mbo’ers korting te geven, maar het is een stap in de goede richting.

Software voor het mbo

Als leverancier van applicaties en software oplossingen voor het mbo, hebben wij hier ook wel eens mee geworsteld. In onze applicaties voor het mbo en de bijbehorende documentatie refereren wij ook regelmatig aan de leerlingen/deelnemers/studenten. Wij zijn dan ook blij dat er nu een term gevonden is waar meer mbo’ers zich erkend door voelen en zullen deze ook gaan gebruiken in onze applicaties en documentatie.

Senet heeft besloten alle onderwijskennis te bundelen in een speciale onderwijsorganisatie: FirstKlas. FirstKlas levert standaard applicaties voor het onderwijs, zoals OERknal, FormuLeer en StageKompas. Op de FirstKlas website leest u hier meer over.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Elbert de Bruin

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!Zie onze privacyverklaring.