Herbouw software: onze werkwijze

In dit artikel vertellen wij u hoe wij te werk gaan bij herbouw van uw applicatie. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent. Dat vinden we belangrijk.

Hoe Senet werkt bij herbouw van software

Als u een verouderde applicatie heeft kan het goed zijn dat uw applicatie uw werkproces niet meer (volledig) ondersteunt. Daarnaast kan het nodig zijn een applicatie aan te passen wegens wetswijzigingen, bijvoorbeeld in het geval van de dit jaar ingevoerde AVG. Als uw applicatie dan dermate verouderd is kan het zijn dat een ‘kleine wijziging’ voor de AVG niet meer zo simpel door te voeren is. Soms moet een applicatie dan herbouwd worden. Wij merken dat er bij klanten wel eens onduidelijkheid is over wat een programmeur nu precies doet als hij een applicatie gaat herbouwen. Daarom lichten we onze werkwijze bij herbouw van (legacy) software in dit artikel voor u toe.

Maak een afspraak

Werkwijze Senet

Senet hanteert een gestructureerde werkwijze waar het proces van software herbouw in concrete stappen wordt opgedeeld. Dit biedt overzicht en zorgt voor een prettige samenwerking.

Inventarisatie

We starten met een inventarisatie. Op het moment dat u als klant naar ons toe komt met een vraag of probleem met uw applicatie gaan we eerst kijken naar de huidige stand van zaken. Wat voor applicatie heeft u? Welke documentatie is daar eventueel nog over beschikbaar? Waar gebruikt u de applicatie nu voor? Welke functionaliteiten zitten er in en welke gebruikt u? Waarom zijn bepaalde beslissingen destijds genomen? Hoe ziet het huidige werkproces eruit? Waar zitten de discrepanties en wat zijn uw wensen? Wat moet de applicatie kunnen om uw werkproces te ondersteunen? Deze vragen zijn heel belangrijk. Als je de reden weet waarom er indertijd bepaalde functionaliteit gebouwd is, kun je dat ook documenteren en zorgen dat de belangrijke punten in uw proces ondersteund (blijven) worden, ook na herbouw. Zeker bij oudere applicaties waar documentatie (deels) ontbreekt is de inventarisatie heel wezenlijk voor een succesvol herbouw traject.

Functioneel ontwerp

Om een goede applicatie te kunnen bouwen, moet je een functioneel ontwerp maken. En om een goed functioneel ontwerp te kunnen maken, moet je je eigen proces(sen) kunnen beschrijven. Je eigen proces is immers leidend voor de applicatie. Voor een juiste ondersteuning moet je dus goed weten wat je doet. Dit goed kunnen beschrijven is niet alleen nuttig voor ons als applicatiebouwers van uw software, maar ook voor u. Het komt vaak voor dat klanten bij zo’n inventarisatie plots anders tegen hun eigen proces aan kijken en dingen willen veranderen om het proces efficiënter en gemakkelijker te maken. Dat kunnen we dan meteen meenemen in de applicatie. Onze projectmanager maakt het functioneel ontwerp en bespreekt dit met u voor we verder gaan naar de volgende stap: het technisch ontwerp.

Technisch ontwerp

Het technisch ontwerp is eigenlijk de technische vertaalslag van het functioneel ontwerp. Het technisch ontwerp wordt in de regel gemaakt door een software architect. Onze software architect kijkt naar de functionele eigenschappen die de applicatie moet krijgen en bepaalt daarvoor de benodigde technische architectuur voor de software engineers. Er wordt gekeken in welke taal de applicatie gebouwd moet worden en middels welke projectmethode dit het beste kan worden gedaan.

Herbouwen

Als het functioneel ontwerp en het technisch ontwerp zijn goedgekeurd, kan het bouwwerk beginnen. Afhankelijk van de hoeveelheid werk en het tijdspad worden één of meerdere software engineers op het project gezet. Zij voeren de werkzaamheden uit zoals bepaald in het functioneel en technisch ontwerp. Er zijn engineers die zich bezighouden met de front-end (de user-interface die de klant ziet) en er zijn back-end engineers die zich bezighouden met de achterkant van de applicatie zodat de juiste data wordt aangeroepen.

Oplevering

Er zijn vele soorten projectmethoden in softwareontwikkeling, maar de meest bekende zijn de watervalmethode en de Scrum werkwijze. Afhankelijk van de gekozen projectmethode krijgt u de applicatie in één keer opgeleverd (waterval) of wekelijks/tweewekelijks/maandelijks in werkende kleine stukjes (Scrum). Er is niet één beste methode voor oplevering: die is afhankelijk van het project. Voorafgaand aan de bouw helpen we u met de keuze voor de beste projectmethode voor uw project.

Heeft u een verouderde applicatie die uw werkproces niet meer (volledig) ondersteunt? Loopt u tegen problemen aan omdat er geen kennis meer is over de applicatie op de werkvloer? Weet u dat er iets moet veranderen maar ziet u op tegen volledige herbouw van de applicatie? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Herbouw is namelijk niet altijd de enige oplossing. Soms kan refactoring ook uitkomst bieden. Wij kijken graag samen met u naar de beste manier om uw applicatie weer up-to-date te maken en te laten aansluiten bij uw werkproces.

Contact

Applicatiebouwer herbouw software

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.