BLOG

Softwareontwikkeling

Wat is Scrum?

20 mei 2016

Scrum is één van de frameworks behorend tot de Agile familie. Scrum kan worden ingezet om op een effectieve en flexibele manier software te ontwikkelen. Een manier die prettig is voor u als klant én voor de ontwikkelaar.

Het Scrum team

De kern van Scrum is het zelfsturende en multidisciplinaire team. Het gehele team pakt een project samen op en iedereen is betrokken bij de planning, taakverdeling en probleemanalyse. Scrum gaat er vanuit dat alle benodigde kennis en vaardigheden in het team aanwezig zijn.

Rollen

In het Scrum team zijn verschillende rollen: de product owner, de scrum master en general team member. De product owner vertegenwoordigt de belangen van de klant, de scrum master ondersteunt het proces en de general team members leveren steeds de werkende stukjes software.

De product owner maakt samen met u een lijst van de eisen aan de software en de benodigde taken. Dit wordt ook wel de ‘User story’ genoemd. Dit gaat naar het team.

De Scrum master is degene die het team helpt en begeleidt door te zorgen dat het juiste scrumproces gevolgd wordt. De Scrum master regelt alle vergaderingen en verzorgt ook trainingen (indien nodig). Daarnaast regelt hij de facilitaire zaken zoals werkruimten, software en hardware. De scrummaster zorgt er ook voor dat zijn team niet lastig gevallen wordt door derden die bijvoorbeeld tijdelijk mensen nodig hebben uit het team of die tussendoor met extra eisen komen. Het is belangrijk om te onthouden dat de scrummaster geen projectmanager is. Hij regelt bijvoorbeeld niet de HR zaken zoals beoordeling, beloning en selectie, beoordeling van team members. Dit bevordert de openheid en samenwerking tussen alle leden, anders zouden er scheve verhoudingen kunnen ontstaan.

Het Scrum team is multidisciplinair samengesteld en verantwoordelijk voor het afleveren van de software aan het einde van elke sprint. Het team bestaat meestal uit 3 tot 9 personen, afhankelijk van de grootte van het project. Het team organiseert zichzelf. Het Scrum team voert de analyse uit, maakt het ontwerp, ontwikkelt de software, test deze en verzorgt de documentatie. Het zorgt ervoor dat er aan het eind van de sprint een kant en klaar product is, dat in principe zo in productie kan worden genomen en op tijd bij u wordt afgeleverd.

Daily Stand-up

De ‘Daily Stand-up’ of ‘Daily Scrum’ is een korte vergadering van maximaal 15 minuten, geregeld door de Scrum master. Normaal gesproken vindt zo’n stand-up aan het begin van elke werkdag plaats en blijft men, zoals de naam al doet vermoeden, tijdens deze vergadering staan. Dit helpt om het tijdslimiet niet te overschrijden. Men vertelt de andere teamleden wat men gedaan heeft, tegen welke problemen hij of zij aanliep en hoe het project weer verder gaat. De vragen die ieder lid daarvoor gebruikt luiden als volgt: Wat heb ik gedaan? En wat zijn de problemen? Wat ga ik doen? Door deze manier van vergaderen komt men snel tot de kern en wordt er toch veel informatie uitgewisseld. Bij de vraag ‘Wat is Scrum?’, kan de term Daily Stand-up niet ontbreken.

Voordelen van Scrum

Scrum kent een aantal voordelen. Ten eerste verhoogt het de effectiviteit van het team. U als klant wordt blijer van de regelmatige leveringen van werkende software, waarbij u elke 2 a 4 weken een stukje werkende software opgeleverd krijgt. Dit geeft u inzicht in de voortgang van het project en het stelt u in staat om gedurende het project nog bij te sturen. Scrum zorgt ervoor dat er alleen wordt gebouwd wat u ook echt nodig hebt en gebruikt. Wij hopen dat u met deze uitleg en benoemde voordelen een beter beeld hebt van Scrum en u een antwoord op de vraag ‘Wat is Scrum?’ hebt gekregen.

 

 

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01