BLOG

Softwareontwikkeling

Software laten ontwikkelen: in Nederland of offshoren?

15 augustus 2018

U wilt een applicatie laten ontwikkelen maar u twijfelt of u het beste kunt offshoren of de software in Nederland moet laten ontwikkelen? In dit artikel proberen wij de voors en tegens van beide opties op een rijtje te zetten zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Verschil offshoring en outsourcing

We horen beide termen regelmatig voorbij komen en ze worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen niet hetzelfde. Offshoring gaat over het verplaatsen van werkzaamheden naar het buitenland. Dat hoeft niet per se naar een ander bedrijf te zijn maar kan ook over een vestiging van het eigen bedrijf in het buitenland gaan. Outsourcing (letterlijk ‘uitbesteden’) gaat over het uitbesteden van werkzaamheden aan een ander bedrijf of persoon, maar dat hoeft niet in het buitenland te zijn. Om het nog iets complexer te maken kunnen de twee termen elkaar ook nog wel eens overlappen, als werk bijvoorbeeld wordt uitbesteed naar een ander bedrijf én dat bedrijf zich ook nog in het buitenland bevindt. Zo nu weten we in ieder geval zeker dat we het over hetzelfde hebben.

kosten-besparen-software

De voordelen en nadelen van offshoring

Offshoren, het ontwikkelen van in dit geval software, in het buitenland is populair in de IT maar heeft best veel gevolgen. Bekende landen voor offshoring van software ontwikkeling zijn India, Bangladesh en China. Maar ook Oost-Europa is steeds meer in opkomst. Roemenië, Bulgarije en Polen zijn populair. Door de lagere lonen in die landen kan de applicatie ontwikkeld worden tegen lagere investeringen. Althans, op de korte termijn. Het is vaak lastig om zo’n project goed te managen door de afstand en taalbarrière. Zeker als de applicatie essentieel is voor uw bedrijfsvoering, is dit een groot risico. Daarnaast is de beveiliging ook een belangrijk onderdeel van software ontwikkeling én een gevoelig onderdeel dat vaak misgaat bij offshoring. U biedt immers de offshore ontwikkelaar toegang tot uw computer systemen.

De voordelen en nadelen van software ontwikkelen in Nederland

Het ontwikkelen van software in Nederland is natuurlijk praktisch: u kunt een partner dichtbij huis kiezen en kunt fysiek om tafel. Daarnaast is het prettig om over de vaak complexe materie in uw eigen taal te kunnen spreken. Maar de lonen zijn in Nederland nou eenmaal hoger dan in landen als India of Roemenië. Dus de applicatie kost u meer. Op korte termijn tenminste. Op de lange termijn zien we vaak juist een winst. Het managen van het project is gemakkelijker, er is geen cultuurverschil (dat soms verschillende verwachtingen creëert in de communicatie) en het is achteraf makkelijker om support te regelen en nieuwe functionaliteit toe te voegen.

Samenvatting

Samenvattend is het dus belangrijk om bij uw keuze tussen software ontwikkelen in Nederland of het buitenland te letten op de volgende zaken:

  • Rol van de applicatie: vervult uw applicatie een essentiële rol binnen uw bedrijfsvoering?
  • Kijk vooruit: bent u van plan in de toekomst nog regelmatig functionaliteit aan de applicatie toe te voegen?
  • Support: is er goede support mogelijk voor uw applicatie, ook gelet op het tijdsverschil?
  • Kosten: probeer u niet blind te staren op de initiële prijs op de offerte
  • Focus op details: hoe goed u of uw offshore partij ook Engels spreekt, de details gaan vaak lost in translation en zijn juist essentieel voor een kwalitatief eindproduct
  • Projectmethode: welke projectmethode wordt er gebruikt? Levert de partij alles in één keer op (meer risico dat een project door miscommunicatie uit de hand loopt) of in kleine stukjes (scrum, mogelijkheid tot bijsturing na elke oplevering)
  • Beveiliging: hoe goed is dat geregeld bij uw potentiële offshore partner? Als gevoelige gegevens zoals patiëntgegevens of juridische gegevens op straat komen te liggen door de ontwikkeling van een applicatie in het buitenland, is die goedkope applicatie opeens niet zo goedkoop meer.

Zembla

In 2015 is er zelfs een Zembla uitzending gewijd aan de schade die een offshore traject teweeg kan brengen voor een gehele maatschappij doordat de Sociale Verzekeringsbank kennis had gemaakt met offshoring. De gevolgen hiervan waren maandenlang in het nieuws en leidden zelfs tot Kamervragen. De uitzending kunt u hier terugkijken.

 

 

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.