BLOG

Achtergronden

Wat is ITaaS?

12 maart 2016

ITaaS, IT as a Service, is eigenlijk meer een business model dan een technologie. Het gaat dan om de IT afdeling van een bedrijf die zich gedraagt als zelfstandige IT dienstverlener. Door betere samenwerking en meer inzicht in de kosten, bevordert en vereenvoudigt dit business model het afnemen van diensten. ITaaS is nodig om mee te kunnen denken en een echt concurrentievoordeel te kunnen realiseren ten opzichte van andere spelers in de markt zonder dit business model.

De cloudde-cloud

Cloudtechnologie speelt een essentiële rol in ITaaS, maar het is nog veel breder dan dat. Vaak wordt de cloud als doel op zich gesteld door een organisatie. Fout. Het doel moet ITaaS zijn en cloud helpt je daarbij. ITaaS treedt als facilitator, enabler op; komt met nieuwe ideeën voor de bedrijfsgroei. Om succesvol te zijn in zo’n faciliterende rol, heb je de cloud nodig. Je moet namelijk snel reageren op ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie en daarvoor overal en altijd toegang hebben tot data en diensten. Daarnaast is het belangrijk inzicht te hebben in het daadwerkelijke gebruik van IT en het beheer eenvoudig te houden. Met al deze zaken kan de cloud je helpen. Daarmee is dat een middel en geen doel.

Hogere ROI, lagere TCO

Een cloud enabled infrastructuur aanleggen is niet een kwestie van een dagje de schouders eronder zetten. Het optimaal gebruiken van de mogelijkheden is meer dan slechts ‘het gebruiken van de technologie’. ITaaS draait om de interne klant, de interne opdrachtgever. Die kan profiteren van een hogere ROI en een lagere TCO, mits het traject goed wordt uitgevoerd én wordt onderhouden. Profiteren met dit business model van IT as a Service zal soms een volledige migratie naar de cloud betekenen en soms juist niet. Het gaat er bij ITaaS juist om dat de IT afdeling daarin de adviserende rol aanneemt naar de interne klant en voorstellen doet die bij de doelen van het bedrijf passen.