BLOG

Softwareontwikkeling, Trends

Voordelen van DevOps

20 maart 2016

Een van de vele hypes waar mee wordt gestrooid in de IT wereld: DevOps. Naast de waarschijnlijk andere bekende termen als Scrum, Agile en Lean IT. We hebben al eens eerder gesproken over wat DevOps nu precies is. Lees dat artikel vooral nog even terug mocht u willen weten wat DevOps inhoudt. In het huidige artikel gaan we verder inzoomen op de voordelen van DevOps.

De kracht van DevOps

Bedrijven die DevOps integreren krijgen meer gedaan in minder tijd, simpel gezegd. Ze implementeren code veel frequenter dan de concurrenten die DevOps niet gebruiken. De grootste verschuiving met DevOps is het team waarin cross-functionele leden meerdere rollen kunnen aannemen en elkaar dus ook veel beter begrijpen. De systeem admin weet bijvoorbeeld ook wat de developer doet en kan zijn rol aannemen indien nodig. Samenwerking tussen deze verschillende teammembers levert veel op.

Het DevOps team heeft alle nodige kennis in huis en de deelnemers kunnen elkaars rol dus innemen wanneer daar aanleiding voor is. Er is minder tijd nodig voor coördinatie en die tijd kan worden gebruikt voor uitvoering van de werkzaamheden. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden kan binnen het DevOps team worden uitgevoerd waardoor men kosten bespaart en sneller tot resultaat komt.

Daarnaast is het inzicht in de kosten ook een groot voordeel van DevOps. Doordat alle kosten direct gerelateerd zijn aan het team, is het een stuk gemakkelijker om de cost of ownership van klantondersteuning te berekenen. Het gaat immers om technology stack kosten en salariskosten van het personeel. Die personeelskosten vertegenwoordigen een x aantal uren. De waarde van het team kan je dan gemakkelijker uitrekenen als je die kosten koppelt aan de bedrijfswaarde van de dienstverlening.

Verder kunnen we onderscheid maken tussen technische voordelen en bedrijfsvoordelen. De belangrijkste sommen we hier onder op:

Technische voordelen:

  • Continue levering van software
  • Problemen zijn meestal minder complex en sneller op te lossen

Bedrijfsvoordelen:

  • Snellere levering van nieuwe features
  • Stabielere operating environment
  • Meer tijd ter beschikking om waarde toe te voegen in plaats van slechts onderhoud te plegen

Nieuwe functionaliteit versus stabiliteit

Het is zeker interessant voor bedrijven om sneller van ‘idee’ naar ‘werkende software’ te gaan. En dat kan met DevOps. Daarnaast hoef je niet te kiezen tussen een stabiele omgeving of nieuwe functionaliteit releasen. In een ontwikkelomgeving zonder DevOps kan er nog wel eens spanning ontstaan tussen die twee zaken. Het ontwikkelteam wordt namelijk beoordeeld op de kwaliteit van nieuwe features en het aantal nieuwe features dat het aanlevert, terwijl het operationele team wordt beoordeeld op de stabiliteit van het systeem. Die twee willen dan nog wel eens botsen. In een DevOps omgeving is één team verantwoordelijk voor zowel de ontwikkeling als de operatie (naast verdere verantwoordelijkheden), zowel de nieuwe features als de stabiliteit. Geen conflicterende belangen meer, dus.

De oplossing van een gedeelde code base, continue integratie, test-gedreven technieken, geautomatiseerde releases, tezamen met andere zaken, brengen fouten en problemen in code, infrastructuur of configuratie eerder in beeld omdat de software niet van het ene naar het andere team wordt ‘overgegooid’ na het programmeren. Als er dan een probleem is, is het vaak minder complex en kan het sneller worden opgelost omdat men niet op een ander team moet wachten om het probleem te tackelen.

Conclusie

DevOps is zeker een goede ontwikkeling voor de IT markt. Het kan een drastische positieve verandering teweeg brengen. De voordelen van DevOps kunnen de eeuwige belofte meer waarde aan het bedrijfsproces toe te voegen, eindelijk inlossen. Maar om tot daar te komen, moeten huidige IT managers wel bereid zijn om door de huidige organisatievorm en manier van werken heen te kijken en de organisatie opnieuw in te richten met focus op waarde toevoeging.

Daarnaast maakt het de mensen ook blijer met zijn baan. Er is in de IT wereld een tijdsverspilling gaande van mensen die wachten op andere mensen, andere teams, nieuwe software of machines. Of ze moeten zich steeds weer bezig houden met routineklussen en –problemen. Dat haalt het plezier uit het werk en zorgt voor frustraties. Als mensen echter die onbevredigende delen van hun job (grotendeels) kunnen laten varen door automatische releases en gestandaardiseerde productieomgevingen (belangrijke onderdelen bij DevOps), kunnen ze hun creativiteit en talent weer meer laten gelden, wat waarde kan toevoegen aan het bedrijf. Daarbij; een blijer en daarmee productiever mens is ook een blijere productievere organisatie, win-win!

 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01