BLOG

Softwareontwikkeling, Trends

Wat is DevOps?

14 januari 2016

DevOps is een veel gehoorde term maar wat houdt die nu eigenlijk in? In software development wordt steeds vaker gesproken over zaken als Agile, Scrum en DevOps en veel bedrijven doen hierover beloftes naar hun klanten. Maar wat is het en wat heeft u eraan? Wij leggen het u uit.

DevOps is een gecombineerde term bestaande uit ‘development’ en ‘operations’. Het is een methode waar de nadruk ligt op samenwerking en communicatie tussen software engineers en andere IT specialisten. Een multidisciplinaire Agile wijze waarbij geen enkele IT vaardigheid superieur is aan een andere. De gehele ontwikkelcyclus komt bij DevOps aan bod: product aflevering, doorlopende controle, kwaliteitstests, ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en onderhoud releases. Het lijkt misschien een open deur maar om problemen te voorkomen heb je al deze onderdelen nodig. Alles om de betrouwbaarheid en veiligheid te verbeteren en te zorgen voor snellere ontwikkeling en implementatie van cycli in het proces. Daarvoor heb je goede teams nodig, idealiter waarin mensen zitten die zowel de rol van developer als die van tester en systeem admin kunnen aannemen. Als namelijk een systeembeheerder software live moet zetten die geen kennis heeft van hoe de code werkt, dan zitten die niet op één lijn met de software ontwikkelaars en dat is wel nodig om goed werkende software af te leveren.

DevOps

Meetbare resultaten

Bedrijven die DevOps goed geïntegreerd hebben, kunnen daar snel de resultaten van meten. Als eerste kan je resultaten zien in het aantal tickets voor de support afdeling. Dat zal verminderen ten opzichte van de tijd voordat DevOps geïntegreerd was. Het andere punt waarop je kunt meten, is de klanttevredenheid. Klanten zullen de dienstverlening positiever ervaren dan voor de implementatie van DevOps. Daarvoor moet je natuurlijk al wel eerder klanttevredenheidsonderzoeken hebben gedaan, om goed te kunnen vergelijken.

Wendbaarheid, efficiëntie en kwaliteit

De trend rond DevOps is gedreven door Agile aan de software development kant en door virtualisatie en automatisering aan de systeembeheer kant. DevOps zou overwogen moeten worden om een significant voordeel te behalen op het gebied van wendbaarheid, efficiëntie en kwaliteit, maar niet zo zeer als directe kostenbesparing. Het grootste voordeel behaal je namelijk met de mentaliteitsverandering in het bedrijf: vaste functies gaan weg en de focus komt te liggen op de dynamische ontwikkeling van belangrijke IT vaardigheden. Hierbij is een flinke investering in opleiding vereist. Een snelle trainingsdag tussendoor is hierbij niet voldoende.

DevOps bij Senet

Bij Senet werken wij in uitgebalanceerde teams met gecertificeerde professionele Scrum masters. We vinden het erg belangrijk dat onze mensen goed opgeleid zijn én blijven. Maar ook flexibiliteit staat centraal. Zowel in ontwikkeling als in service. Senet zorgt voor een complete cyclus van software ontwikkeling waarbij alle bovengenoemde onderdelen aan bod komen en software niet stopt bij de release, zoals DevOps ook bedoeld is.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Neem contact op

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01