BLOG

Applicatieontwikkeling, Nieuws

Mobiel betalen apps winnen aan populariteit

7 januari 2016

De applicatie markt blijkt nog niet verzadigd. Nog steeds is er een stijgende lijn te zien in het aantal downloads en gebruik van mobiele applicaties. Vooral apps voor mobiel betalen stijgen snel. Applicaties om te betalen via de mobiele telefoon staan inmiddels namelijk al op bijna twee miljoen smartphones in Nederland. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014 (bron:  Onderzoeksrapport Dutch Apps Market). In dat onderzoek werd verder ontdekt dat apps voor mobiel betalen niet alleen vaker worden gedownload maar na installatie ook vaker worden gebruikt dan voorheen het geval was. De mobiel betalen apps, zoals Sepay, iDeal Mobiel en Rabo Wallet, werden in 2015 gemiddeld zo’n 10 dagen per maand gebruikt. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2014 waarin dergelijke apps nog gemiddeld 8 dagen per maand werden gebruikt.

Downloads versus gebruik

Toch zegt het aantal downloads van een app lang niet alles: er zijn nog altijd veel consumenten die een app downloaden en deze toch niet blijken te gebruiken. Ook zijn er nog genoeg consumenten die betalen via hun browser (op hun mobiele telefoon), zoals ze normaal ook op een website zouden doen. Zeker nu meer en meer websites responsive zijn of een mobiele versie hebben, is dit steeds beter mogelijk. De verwachting is echter dat er nog steeds wel applicaties op dit gebied bij zullen komen, gezien de recente ontwikkelingen en stijgende vraag.

Algemene toename applicatiegebruik

Naast applicaties voor mobiel betalen, zijn er ook stijgingen te zien in andere segmenten van de applicatie markt. Bijvoorbeeld het gezondheidssegment, waarin een aanzienlijke stijging te zien is. Hierbij kan gedacht worden aan applicaties om gezondheidsvragen in op te zoeken, een afvaltraject in bij te houden of zorgnota’s in te declareren. In februari van 2015 had nog 16 procent van alle mensen een dergelijke applicatie op zijn of haar smartphone, momenteel ligt dat op 22 procent. Verder blijft de populaire app voor instant messaging Whatsapp nog steeds stijgen in de peilingen. Ondanks dat deze app al een zeer grote penetratie heeft in de Nederlandse markt (op 91% van alle smartphones staat hij geïnstalleerd), zijn er afgelopen jaar toch weer bijna twee miljoen gebruikers bijgekomen.