BLOG

Nieuws, Trends

‘Sjoemelsoftware’ is woord van het jaar geworden

17 november 2015

‘Sjoemelsoftware’ is uitgeroepen tot woord van het jaar. Dat gebeurde op het Onze Taal congres dat plaatsvond in Breda. Meer dan de helft van de bezoekers daar koos ‘sjoemelsoftware’ als ‘Onze Taal woord van het jaar 2015’. Met sjoemelsoftware wordt software bedoeld die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden. Het woord werd opeens erg veel gebruikt naar aanleiding van de Volkswagen affaire. Er werd toen ontdekt dat hun dieselmotoren alleen aan de strenge milieueisen van de Clean Air Act voldeden als ze met behulp van de sjoemelsoftware werden getest. 

Dat bleek uit een Amerikaans onderzoek van de Environmental Protection Agency (EPA), in samenwerking met de California Air Resources Board (CARB). De software waarmee de Volkswagen motoren zijn uitgerust, zorgt ervoor dat de uitstoot tijdens de test in een garage minder schadelijk is dan tijdens ‘normaal’ gebruik op de weg. Hiermee leken de motoren dus te voldoen aan de uitstoot eisen van de Clean Air Act. Niets was minder waar.

De sjoemelsoftware werkt in dit geval als volgt: de auto wordt op een rollerbank geplaatst in de testruimte van de garage. Op het moment van de test draaien de wielen, maar de auto blijft stil staan. Daarnaast wordt het stuur niet gebruikt, evenals de GPS, die niet of nauwelijks verbinding kan maken met de satelliet omdat de auto binnen staat. In de gebruikte sjoemelsoftware is de code zo opgesteld dat de software met de combinatie van deze gegevens weet dat het een testsituatie betreft en zorgt ervoor dat er op dat moment even minder schadelijke stoffen worden uitgestoten dan normaal. Daarmee komt de auto door de test. Niet eerlijk dus.

Gelukkig weten wij bij Senet dat software veel vaker een positieve boost levert aan een organisatie dan een negatieve. Er zijn door applicatieontwikkeling zoveel mogelijkheden om je werk te vergemakkelijken en je organisatie een unieke positie in de markt te bieden. Dat maakt het werken in deze wereld zo uitdagend, je bent continu in ontwikkeling.

Sjoemelsoftware heeft door de Volkswagen affaire zo veel aandacht gekregen, dat het ook op het Onze Taal congres niet ongezien voorbij kon gaan. Naast ‘sjoemelsoftware’, waren er meer kansmakers voor woord van het jaar. ‘Vluchtelingencrisis’ (‘politieke en maatschappelijke crisis die ontstaan is door de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten’) eindigde op de twee plaats en ‘beefgebied’ (‘gebied waar een aardbeving heeft plaatsgevonden’) kreeg een derde plaats.

 

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01