BLOG

Softwareontwikkeling

Webapplicatie versus desktopapplicatie

25 november 2015

Waar tot enkele jaren terug vooral desktopapplicaties de standaard waren, zijn webapplicaties nu steeds populairder. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van beide soorten applicaties. Sinds de mobiele markt een vlucht heeft genomen, is het aantal apps, de Engelse afkorting, niet meer te tellen. Voor elke mogelijke toepassing is ondertussen wel een app op de markt gekomen. Maar niet alleen voor mobiele devices is veel veranderd. Ook voor de desktop apparaten, laptops en tablets is veel ontwikkeld. En dan niet alleen gericht op consumenten, maar juist ook voor de zakelijke markt. Bijvoorbeeld boekhoudpakketten en factureringspakketten voor het MKB, een registratiesysteem voor een HBO instelling of een analyse module voor een onderzoeksinstituut van de overheid. Allemaal in applicatievorm, zowel in desktop als in web variant. Wanneer kiest u voor een desktopapplicatie en wanneer voor een webapplicatie? De mogelijkheden in software ontwikkeling zijn eindeloos, maar wat past het beste bij uw organisatie?

Automatisering

De voorbeelden van de genoemde applicaties in de introductie dragen allemaal bij aan een gezamenlijk doel: automatisering van de administratie binnen een bedrijf. Dit bespaart tijd en geld en is daarom erg populair geworden bij zowel het bedrijfsleven als de overheid. De kunst is de huidige administratieve processen te analyseren en te kijken waar er nog tijd gewonnen kan worden, waar het efficiënter, of soms zelfs effectiever kan. Senet kan hierbij helpen, door niet alleen een applicatie te bouwen ten behoeve van de automatisering van uw administratie, maar wij kunnen ook met u meedenken hoe applicaties kunnen bijdragen aan uw bedrijfsvoering. Het gaat hier ons inziens niet alleen om tijd en geld besparen, het gaat er ook om dat uw medewerkers hun werk met gemak en plezier kunnen doen waardoor u een gelukkig team aan boord heeft. Minder omslachtig en daarmee minder routinematig werk kan een medewerker meer uitdaging en meer plezier in zijn werk opleveren. Een belangrijk punt in een maatschappij waarin het steeds minder draait om een bedrijf opzich maar steeds meer om de plaats van het bedrijf in de maatschappij en wat het betekent voor zijn omgeving.

Voordelen desktopapplicatie

U heeft een desktopapplicatie nodig als u hardware op uw computer aan wilt sturen. Een desktopapplicatie reageert vaak ook net wat sneller dan een webapplicatie. Sommige zware applicatie zijn niet mogelijk in een web variant. Dan gaat het om applicaties die zware performance vereisen van je processor of grafische kaart, zoals videobewerking, omgaan met grote bestanden of grafische programma’s met betrekking tot 3D modellering (CAD) of fotobewerking (Photoshop bijvoorbeeld). Desktopapplicaties hebben vooral een voordeel in het feit dat het voor veel applicaties mogelijk is te functioneren zonder internetverbinding. Dit is praktisch als u regelmatig onderweg bent of om andere redenen niet altijd internet tot uw beschikking heeft.

Voordelen webapplicatie

Een van de grote voordelen van webapplicaties ligt in de manier van bereik: alle gegevens staan in de cloud en u kunt daardoor overal inloggen en alles inzien. Een bijkomend voordeel van een applicatie in de cloud is dat die device onafhankelijk werkt, u kunt hem dus op elk apparaat aan. Dat is een groot voordeel gezien de mobile devices zoals tablets en smartphones, steeds meer gebruikt worden, ook op zakelijk vlak. Daarnaast is er geen installatie lokaal, op een pc nodig. Het is simpelweg een kwestie van de browser openen, de URL van de applicatie ingeven en inloggen, waarna u alle functionaliteit van de applicatie kunt benutten. Daarnaast hoeft u geen updates te downloaden en te installeren, dit wordt automatisch voor u geregeld. Senet onderhoudt de applicatie namelijk voor u en daar vallen ook alle updates onder. Zo blijft u altijd beschermd zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen.

Indien u een nieuwe applicatie wilt laten ontwikkelen of een bestaande applicatie tot webapplicatie wilt ombouwen, wil Senet u graag van advies voorzien. Wij kunnen u helpen de applicatievorm te vinden die het best bij (de wensen van) uw organisatie past.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01