BLOG

Trends, Werken bij Senet

Senet stimuleert het actief werken in de ICT

21 april 2016

Het CBS heeft uitgerekend dat een werknemer gemiddeld zo’n 4 uur per dag achter de computer zit. Natuurlijk zijn er grote onderlinge verschillen tussen beroepen, waarbij de ICT sector (logischerwijs) de kroon spant met gemiddeld bijna 7 computeruren per dag. Zitten lijkt de norm geworden in onze maatschappij: overal waar je komt krijg je eerst een zitplaats aangeboden. Terwijl dat comfortabel lijkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo gezond voor je lichaam.

Een groot deel van de dag zit men dus en dat kan flinke gezondheidsklachten veroorzaken. Niet alleen RSI ligt op de loer bij verkeerd en/of langdurig computergebruik maar ook de ‘welvaartsziekten’ hebben meer kans bij mensen met een zittend beroep. Obesitas komt steeds meer voor, evenals suikerziekte. Naar schatting hadden in 2015 1,3 miljoen mensen suikerziekte waarvan 90% diabetes type 2 had. Het is erg belangrijk die groei af te remmen, benadrukt ook de directeur van het Diabetes Fonds, Hanneke Dessing. Ze vertelt ook dat er juist op de werkvloer de grootste winst te halen is: men brengt daar immers al snel het merendeel van de week door. Op dit moment zijn veel mensen zich nog niet bewust van het probleem en de negatieve gevolgen, tenzij ze zelf al eens klachten, zoals RSI of nekklachten hebben ervaren.

Actief werken stimuleren

Het gebruik van de computer is niet meer weg te denken uit onze werkomgeving maar er is wel een oplossing voor het lange en vele zitten; speciaal kantoormeubilair dat actief werken stimuleert. Bij Senet hebben wij ter ere van onze verhuizing allerlei nieuwe meubels gekocht, allemaal in het kader van actief werken: zit-sta bureaus, deskbikes, balanskrukken, etc. Met een zit-sta bureau kan je tijdens het werken afwisselen tussen zitten en staan. Het bureau kan omhoog en omlaag tot de juiste niveaus. De balanskrukken help je om je spieren te activeren tijdens het zitten en de deskbike houdt je in beweging terwijl je aan het werk bent.

Toch is alleen speciaal meubilair niet genoeg. Aangezien zitten in onze maatschappij echt gewoontegedrag is geworden, moet er een gedragsverandering plaatsvinden. En dat bereik je door je medewerkers te betrekken bij de vernieuwing en als leidinggevenden het goede voorbeeld te geven. Marcel Bink en Geurt Jan van Ek (directie Senet, red.) gaan daarom hier direct mee aan de slag. Je ziet Geurt Jan al vast een testtochtje maken op de eerste deskbike. Ja hoor, die is goedgekeurd!

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek