BLOG

Databeveiliging

End-to-end encryptie nieuw in Whatsapp

6 april 2016

Vanaf nu zal de communicatie op Whatsapp veiliger zijn door de nieuw toegevoegde end-to-end encryptie software. Bij end-to-end encryptie wordt de informatie versleuteld verzonden. Een techniek waarbij alleen de ontvanger de berichten kan lezen door de sleutel die hij of zij heeft. Zelfs Whatsapp als berichtendienst kan dan dus niet meer meelezen. Dit maakt whatsappen een stuk veiliger.

Implementatie end-to-end encryptie in Whatsapp

De software wordt geleidelijk geïmplementeerd bij de gebruikers en zodra u aan de beurt bent, krijgt u daar een notificatie van in Whatsapp. Steeds meer Nederlanders hebben dit ‘geheimzinnige’ bericht ondertussen ontvangen.

“Voor berichten die u naar deze chat verzendt en de oproepen die u maakt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end encryptie. Tik hier voor meer informatie.”

Vanaf dinsdag zouden in principe alle gebruikers toegang hebben tot deze techniek. De gebruiker zelf merkt echter niets van het ver- en ontsleutelen; dat gebeurt allemaal automatisch. End-to-end encryptie zat overigens al in allerlei platformen van Whatsapp maar was nog niet beschikbaar voor alle vormen van communicatie die Whatsapp biedt. Vanaf nu zijn dus niet enkel tekstberichten versleuteld maar ook de voiceberichten, foto’s en zelfs video’s. En dat is geen overbodige luxe met wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers.

encry1

Het bericht dat Whatsapp verzendt naar de gebruikers om end-to-end encryptie te introduceren.

Het belang van databeveiliging

End-to-end encryptie is een vorm van databeveiliging. Goede databeveiliging is steeds belangrijker. Het belang van encryptie was onlangs nog zeer relevant toen Apple voor de rechter gedaagd omdat de FBI wilde dat zij een telefoon van een terrorismeverdachte zou kraken. Apple weigerde dit en ging in hoger beroep.

Whatsapp onderschrijft met deze stap ook het belang van databeveiliging. De stap tot end-to-end encryptie geldt namelijk niet alleen voor IOS en Android maar ook voor oudere en/of minder populaire besturingssystemen zoals Symbian (Nokia), Windows en Blackberry.

Lees ook: “Wat is encryptie?” voor verdere verdieping in dit onderwerp en wat Senet voor u kan betekenen op het gebied van databeveiliging

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.