BLOG

Trends

ICT: de branche met grootste mismatch in vraag en aanbod op de markt

22 september 2016

Veel mensen zullen het waarschijnlijk niet verwachten: werkloosheid in de ICT branche. Toch is dit de realiteit voor veelal oudere ICT-ers. Ja er is veel vraag naar ICT-ers, maar dan vooral naar programmeurs en web developers. Veel oudere (werkloze) ICT-ers hebben al jaren niet meer geprogrammeerd waardoor hun kennis ernstig verouderd is of ze hebben zich meer toegelegd op ICT beheer, waar veel minder vraag naar is. We komen dit regelmatig tegen en dat is natuurlijk erg jammer.

Verouderde kennis in de ICT branche is funest. De techniek ontwikkelt zich zo snel in de ICT branche, dat je het je niet kan permitteren om een jaar stil te zitten. Je moet mee blijven gaan met alle trends en ontwikkelingen. Als ICT-ers al jaren bij een bedrijf te hebben gezeten hun baan verliezen, kan dat grote gevolgen hebben. Ze merken dan pas dat hun kennis en vaardigheden niet meer aansluiten op die van de huidige markt. Van de veel gevraagde programmeurs en web developers zijn er dan weer te weinig. Het vak is een geruime tijd niet zo populair geweest op mbo’s, hbo’s en universiteiten en die golf zie je nu terug op de arbeidsmarkt.

European Competence Framework

e-cf

Behalve een paar bruikbare tips voor werkloze ICT-ers die we delen op onze recruitment site ‘www.werkenbijsenet.nl’, is er nog iets belangrijks dat het gat op de ICT markt verder kan dichten: het e-CF (European Competence Framework). Dit is een framework dat werkgevers, detacheerpartijen en opdrachtgevers moet helpen om gemakkelijker te kunnen inschatten of een kandidaat ook echt in huis heeft wat er nodig is voor bepaalde job of opdracht, maar ook juist om betere functieomschrijvingen en opdrachtvoorwaarden te kunnen stellen. Het mes snijdt aan twee kanten.

In de ICT zijn cv’s van 6 kantjes geen uitzondering. Allerlei certificaten, opdrachtbeschrijving, technieken en projectvormen moeten uitgebreid worden beschreven om een goed beeld te krijgen van de competenties van de kandidaat of de benodigde kennis voor een opdracht. Het e-CF zorgt ervoor dat dit wordt gestandaardiseerd zodat termen overeenkomstig worden gebruikt en het sneller duidelijk is of de kandidaat en de opdracht/baan een match zijn.

Als u meer wilt weten over het European Competence Framework, dan verwijzen wij u graag door naar ons eerdere blog hierover.

 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.