BLOG

Nieuws

Cyberaanval wordt erkend als oorlog

16 juni 2016

De NAVO heeft het concept ‘cyberaanval’ erkend als vorm van oorlog en het domein ‘cyber’ als oorlogsdomein en kan daardoor in actie komen als een lid van de alliantie wordt getroffen door een massale cyberaanval. NAVO secretaris-generaal Stoltenberg zei dat in een interview met de Duitse krant Bild. De exacte definitie van ‘massaal’ is niet bekend gemaakt.

Oorlogsdomeinen

Er is besloten het domein ‘cyber’ naast ‘land’, ‘zee’ en ‘lucht’ tot oorlogsdomeinen te verklaren. Hoe de NAVO reageert bij een dergelijke aanval is vooral afhankelijk van de ernst van die aanval. Stoltenberg benadrukte dat er steeds complexere dreigingen komen met de komst van de continu ontwikkelende technologie. NAVO leden zijn de afgelopen jaren dan ook steeds vaker getroffen door cyberaanvallen, vaak afkomstig uit China, Iran of Rusland.

Geen offensieve inzet

Een anonieme bron binnen de NAVO vertelde aan persbureau Reuters dat er geen plannen zijn om cyberaanvallen offensief in te gaan zetten. “De kern van de NAVO’s cyberdefensie draait om het verdedigen van de eigen netwerken van de NAVO”, aldus de anonieme bron.

Contact met Senet

Senet Woerden
Trasmolenlaan 12
3447 GZ Woerden
Bekijk op kaart

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395