BLOG

Nieuws

Nieuwe PGB systeem moet open source worden

27 oktober 2016

Mona Keijzer van het CDA en Linda Voortman van Groenlinks willen dat het nieuwe portaalsysteem voor PGB (Persoonsgebonden Budget) betalingen open source wordt. Daar is ondertussen een motie voor ingediend die later deze maand behandeld wordt. Ook werd bekend dat niet de Sociale Verzekeringsbank (hierna SVB te noemen) maar de zorgverzekeraars een nieuwe website mogen gaan bouwen waar patiënten hun PGB geld kunnen beheren en verdelen.

Er is met de behandeling van de motie gewacht tot eind oktober zodat die ook meegaat in de brief van staatssecretaris Van Rijn over hoe hij de PGB problematiek gaat aanpakken en over de voortgang van het nieuwe portaal. Dit blijkt dus door de zorgverzekeraars gemaakt te gaan worden. De Branchorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zal daarin een grote rol spelen.

Volgens Keijzer en Voortman is de motie aangehouden omdat zij benieuwd zijn hoe serieus Van Rijn nu precies is met het open source beleid. In 2002 werd namelijk de motie Vendrik aangenomen waarin de norm op is genomen te werken met open source ICT. Regeringspartijen hebben al eerder openlijk gesteld vóór open source te zijn. Dat past in een beleid van meer transparantie bij de overheid. Dit kwam onder andere ter sprake bij het BRP (basisregistratie personen). Toch is norm nog geen wetgeving. De Rijksoverheid en decentrale overheden gebruiken nog steeds lang niet altijd open source software en open standaarden. PvdA kamerlid Oosenbrug diende onlangs nog een motie in om het gebruik van open source software te verplichten bij wet.

Nieuw PGB portaal

Voor nu gaan de zorgverzekeraars het PGB portaal bouwen en wordt later beslist wie die website en het geld dan gaat beheren. Het vertrouwen in de SVB is namelijk, na de PGB problematiek, op. Vanaf het moment dat de SVB verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van het PGB, regende het namelijk klachten. Uit een onderzoeksrapport van Bureau ICT Toetsing (BIT) bleek dat het computer systeem van de SVB nogal krakkemikkig was. Naast dat dit niet de eerste ICT ellende was voor het Rijk, was er ook nog sprake van bestuurlijk falen.

Het nieuwe systeem zou de klachtenregen moeten verminderen en de PGB houders beter moeten dienen. Dat systeem zou, als het aan de Tweede Kamer ligt, in 2018 operationeel moeten zijn. Een ambitieuze planning, aangezien de migratie van de data vanuit de IT omgeving van de SVB al een immense klus is.

Keijzer heeft april jongstleden nog geprobeerd ontwerpdocumentatie en broncode op te vragen van de falende ICT-systemen, gebruikt door de SVB voor de uitkeringen van het PGB. Maar staatssecretaris Van Rijn vond dit niet wenselijk vanuit beveiligingsoogpunt.  ‘Onbevoegden zouden mogelijkheden vinden in het systeem privacygevoelige informatie op te zoeken en te manipuleren’ gaf hij aan in een schriftelijke reactie. Van Rijn stelde wel voor om een briefing te laten organiseren door de SVB kan worden duidelijk gemaakt hoe de vork in de steel steekt omtrent de broncodes en ICT. Wordt vervolgd….