RIH

Snel twee kundige software engineers paraat voor de lancering van de nieuwe Omega

Aanleiding

RIH is een fietsenfabrikant voor exclusieve (elektrische) fietsen. De fietsen worden in een eigen lakstraat gelakt en met de hand geassembleerd. Met de groei van het bedrijf en het ontbreken van fulltime programmeurs, liep RIH tegen een probleem aan. De werkzaamheden op ICT gebied liepen namelijk gewoon door en er was dringend behoefte aan software engineers.
Senet bleek de beste partner om RIH snel van een kundige software ontwikkelaar te voorzien. De hoofdaanleiding voor het inroepen van een externe professional betrof de toegenomen behoefte aan software ontwikkeling, door het op de markt zetten van e-bikes. Ook waren er veel webapplicaties die moesten worden geactualiseerd. Naast dat het verouderde applicaties betrof, werden er ook verschillende programmeer technieken door elkaar gebruikt. Dat moest worden teruggebracht tot één programmeer techniek.

Traject en randvoorwaarden

“Het was voor RIH vooral van belang dat er een software engineer werd gevonden die snel kon starten en verstand van zaken had”, vertelt financieel directeur Czeslaw Kobylko. De software ontwikkelaar moest zelfstandig genoeg zijn om zijn/haar eigen weg te vinden binnen de opdracht en moest zonder achterliggend team aan de slag kunnen.

“Het was voor RIH vooral van belang dat er een software engineer werd gevonden die snel kon starten en verstand van zaken had.”

Detachering

RIH heeft eerst zelf geprobeerd een geschikte kandidaat te vinden, maar dat was helaas niet gelukt door de krapte op de arbeidsmarkt specifiek gericht op software engineers. Daarnaast heeft RIH in het verleden wel een paar goede programmeurs gehad maar daarbij merkte het bedrijf dat het erg lastig was om hen in huis te houden, gezien de vele uitdagende mogelijkheden die hen continu werden aangeboden door onder andere (grote) ICT spelers. Senet onderkent dit; het is een krappe markt en het is zeker lastig om kundige mensen te vinden. Maar het is voor een bedrijf als Senet relatief gemakkelijker om de software engineers aan zich gebonden te houden omdat ze bij Senet veel kundige collega’s op hetzelfde vakgebied om zich heen hebben en steeds nieuwe uitdagingen krijgen. Dat houdt Senets programmeurs scherp en gemotiveerd in hun werk.

Als eerste werd bij Senet een oplossing gevonden in collega Wilrik Atsma, een .NET programmeur die zich vooral zou gaan bezig houden met webapplicaties voor interne medewerkers van RIH, dealers en vertegenwoordigers. Verder werd het voor Wilrik een belangrijk project om verouderde webapplicaties met verschillende, verouderde technieken, te updaten naar één nieuw programmeertaal: ASP.NET. ICT Detachering bood hierbij uitkomst voor RIH.

Vervolgtraject

Van te voren was een wensenlijst opgesteld om door Wilrik te laten uitvoeren. Tijdens de werkzaamheden bleek er echter nog veel achter de schermen te moeten gebeuren om echt alles goed te updaten om het voor RIH gewenste resultaat te bereiken. Wilriks uren waren geheel gevuld met het updaten van alle verouderde technieken in de applicaties maar ondertussen werd de wensenlijst van RIH nog steeds uitgebreid. Er lagen ondertussen verschillende programmeeropdrachten die zich opstapelden en zo ontstond de vraag naar nog een kundige software engineer. Het bedrijf wilde in principe wel een vaste .NET programmeur in dienst nemen maar kon deze erg lastig vinden in de huidige krappe arbeidsmarkt. RIH nam daardoor weer contact op met Senet en daar was Jeroen Saey nog beschikbaar om ook fulltime bij RIH aan de slag te gaan. Jeroens taken bestonden vooral uit het ontwikkelen van desktop applicaties en programmeertaken omtrent de lancering van de nieuwe RIH Omega e-bike.
Voor RIH bood detachering op dit moment dus uitkomst. Een paar voordelen van detachering op een rijtje:

  • Snel een ervaren professional in huis kunnen halen
  • Flexibel pieken in werkbelasting kunnen opvangen
  • Veel administratieve rompslomp wat betreft verloning wordt uit handen genomen; iemand is immers niet in directe loondienst
  • De detacheerder zorgt voor de ontwikkeling en bijscholing van de gedetacheerden en zo krijgt u altijd een kundige kracht met up-to-date kennis van zaken

“Natuurlijk zouden we best Wilrik of Jeroen hier vast in dienst willen hebben, er is genoeg werk, maar helaas wil Senet deze kundige jongens niet kwijt”, zegt Czeslaw.
RIH is ambitieus en wil haar goede positie in de e-bike markt bestendigen, een wens waarbij softwareontwikkeling een belangrijke plaats inneemt. “We hebben veel wensen en er komt steeds weer wat bij. Ook een betere efficiency op kantoor door middel van automatisering, hoort daarbij. Het is prettig dat Wilrik en Jeroen van Senet ons kunnen helpen bij het realiseren van onze doelen. Ze kunnen nu snel en deskundig de piek opvangen omtrent de werkzaamheden voor het derde te realiseren e-bike model. Dat geeft een prettig gevoel.”

Omega

RIH bracht eerder al twee elektrische fietsen uit. Nu komt bijna het derde model uit en daarvoor moet nog veel gebeuren, legt Czeslaw uit. De Omega is een hoogwaardige, elektronisch ondersteunde fiets die aanschakelt als men de fiets pakt en uitschakelt indien er gedurende twee minuten geen activiteit heeft plaatsgevonden. Het model heeft een kleine en lichte motor in het voorwiel en biedt zeer comfortabele en gelijkmatige ondersteuning. Om de lancering van de Omega te kunnen garanderen moeten niet alleen alle onderdelen op tijd bij elkaar zijn en al het personeel op scherp staan, ook alle elektronische componenten in de fietsen moeten correct met elkaar communiceren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de controller, de batterij en het display. Die moeten natuurlijk vlekkeloos werken zodra de fiets op de markt wordt gebracht. De software engineers moeten er ook voor zorgen dat de fietsen bij de dealer aangemeld en op naam gezet kunnen worden. De exclusieve (elektrische) fietsen van RIH zijn niet aan te slepen en gaan als warme broodjes over de toonbank. De Omega moet natuurlijk minstens even succesvol worden als zijn voorgangers, als het aan RIH ligt.

Oplossingen

In een ICT detacheringstraject, zoals in het geval van RIH, is er zelden een omkaderde opdracht van een exact tijdspad. Zowel Wilrik als Jeroen hebben dan ook verschillende producten opgeleverd. Wilrik heeft ten eerste alle verouderde webapplicaties geüpdatet en in één taal geschreven: ASP.NET. In die taak heeft erg veel werk gezeten. Daarnaast heeft hij bijvoorbeeld een webapplicatie gemaakt waarbij dealers kunnen inloggen en kunnen bestellen. Jeroen heeft desktopapplicaties ontwikkeld voor de productiemedewerkers en voor de dealers. Jeroen en Wilrik hebben voor hun opdrachten allebei gebruik gemaakt van .NET technologie. De twee collega’s van Senet Eindhoven zijn nog steeds aan het werk bij RIH en bouwen hard verder aan onder andere de applicaties voor de nieuwe Omega e-bike en andere software oplossingen voor RIH.

Als u ook een software engineer zoekt voor een vergelijkbare of juist heel andere uitdaging, op .NET of PHP gebied, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Zowel voor een gedetacheerde collega (op locatie) als een opdracht in projectvorm, er is veel mogelijk bij Senet. Wij kijken graag of wij u van dienst kunnen zijn met één van onze ervaren professionals.

 

Over RIH

Het merk RIH is ontstaan in 1921, in de Amsterdamse Jordaan. Na vele successen in de wielersport, kreeg het merk ook daarbuiten meer bekendheid. RIH-Cové, dat opgericht is in 1945, heeft veel nuttige specialistische kennis opgebouwd die nog steeds terugkomt in de solide modellen van vandaag de dag. Vakwerk en kwaliteit staan bij dit fietsenmerk hoog in het vaandel. Het bedrijf heeft door de jaren heen een goede naam opgebouwd en is trots op zijn korte lijnen en goede service voor de klanten. De techniek is door de jaren heen zeer ver ontwikkeld waardoor RIH nu voorop loopt in de exclusieve fietsenbranche. RIH bouwt en lakt zijn fietsen nog altijd met de hand en dat is uniek in Nederland, een klasse apart.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!Zie onze privacyverklaring.