Planbureau voor de Leefomgeving

Een leidraad voor het omgaan met onzekerheden

“De door Senet gebouwde en beheerde applicatie biedt de onderzoekers meer gebruiksgemak in het omgaan met onzekerheden, dat is zeker een winst.”

Aanleiding

“Naar aanleiding van de affaire De Kwaadsteniet (in 1999), heeft het bureau Milieutoekomst-verkenningen, een van de voorlopers van het Planbureau voor de Leefomgeving, en toen nog onderdeel van het RIVM, de zogenaamde ‘RIVM/MNP Leidraad voor het Omgaan met Onzekerheden’ gepubliceerd. Het doel van deze leidraad is het ondersteunen (in de meest brede zin) van het omgaan met onzekerheden bij onderzoeksstudies.”, vertelt Hiddo Huitzing, projectleider bij het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving). In de leidraad staan te volgen methoden en technieken in de omgang met onzekerheden en het communiceren ervan.

Het PBL houdt zich bezig met beleidsgericht onderzoek naar de fysieke leefomgeving. PBL-onderzoekers gebruiken ingewikkelde methoden, zoals grote modellen om de wereld om ons heen te analyseren, bijvoorbeeld op de onderwerpen van biodiversiteit, landbouw, natuur en milieu. Het PBL komt ook steeds vaker in het nieuws met de resultaten en adviezen uit hun rapporten, bijvoorbeeld omtrent de gevolgen van de kilometerheffing of over het klimaat op de agenda van gemeentes. Bij zulke complexe materie moet secuur worden omgegaan met onzekerheden.

De Leidraad voor het Omgaan met Onzekerheden verscheen in 2003 in boekvorm. Hierna ontstond de wens er ook een digitale variant van te creëren: een applicatie die je helpt de leidraad toe te passen. “De aanbesteding is begin 2008 gewonnen door Senet.”, vertelt Hiddo. “Het beheer van de applicatie is na de oplevering nog altijd in handen van Senet en dat bevalt goed. Zo kunnen hun software engineers ook updates verzorgen.”

Oplossing

Senets oplossing, de applicatievariant van de Leidraad voor het Omgaan met Onzekerheden, is onderdeel van het methodeninstrumentarium van het PBL. De applicatie biedt de gebruikers checklists, vragenlijsten, hints en een lijst met mogelijke acties die je helpen om met onzekerheden om te gaan. De applicatie biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het boek:

  • De applicatie leidt je stap voor stap door de procedure heen
  • Alle data zijn direct digitaal beschikbaar
  • De applicatie biedt de mogelijkheid een online dossier op te bouwen, waardoor het gemakkelijker is om gegevens onderling te delen met de verschillende vestigingen of organisaties die de tool gebruiken
  • (Internationale) samenwerking tussen onderzoekers wordt gestimuleerd doordat de tool zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar is

Onlangs heeft Senet een versie 2.0 van de huidige applicatie opgeleverd naar aanleiding van wijzigingen in de leidraad.

“Het beheer van de applicatie is na de oplevering nog altijd in handen van Senet en dat bevalt goed.”

Gebruikers

De applicatie is opengesteld voor publiek gebruik. Niet alleen PBL-onderzoekers werken met de tool. Aangezien de overheid transparantie en deelbaarheid als één van de speerpunten heeft in de kennisverzameling, is de applicatie met open source tools ontwikkeld en publiek toegankelijk. Er is bijvoorbeeld een samenwerking met de Universiteit Utrecht waar de applicatie van Senet ook gebruikt wordt. Daarnaast kunnen onderzoekers die onderzoek doen aan een universiteit of zelfstandig werken, er gebruik van maken. Arthur Petersen, de PBL-onderzoeker achter de inhoudelijke leidraad, gebruikt bovendien de Engelstalige versie van de leidraad nu ook in zijn lessen aan het University College London (UCL).

De leidraad in boekvorm blijft naast de applicatie bestaan. “Wij zien hier binnen het PBL dat de online tool en het boek verschillende soorten gebruikers hebben, meer en minder digitaal georiënteerd. Zo is er voor beide doelgroepen een passende manier om met onzekerheden om te gaan.”

Evaluatie

Door het ontwikkelen van de webapplicatie variant van De Leidraad voor het Omgaan met Onzekerheden, kunnen gebruikers sneller en secuurder de procedure doorlopen. “De door Senet gebouwde en beheerde  applicatie biedt de onderzoekers meer gebruiksgemak in het omgaan met onzekerheden, dat is zeker een winst. Het gebruiksgemak zorgt er ook voor dat de tool laagdrempelig blijft, deze vaker gebruikt wordt en mensen zich beter bewust worden van onzekerheden en hoe daar mee om te gaan.”

 

screenshot_pbl

Als u ook op zoek bent naar een partner om een methode te digitaliseren of juist een applicatie vanaf nul wilt ontwikkelen, neemt u dan zeker even contact op met Senet. Wij denken graag met u mee.

Over Planbureau voor de Leefomgeving

Over het PBL

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het instituut voor strategische beleidsanalyses op gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL is één van de drie planbureaus voor de overheid (naast CPB en SCP). Het PBL is organisatorisch onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het instituut verricht zijn onderzoek gevraagd en ongevraagd en is onafhankelijk.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.