BLOG

Softwareontwikkeling

Wat is een full-stack developer?

4 mei 2017

Sinds web 2.0 is de full-stack developer een begrip in software ontwikkelingsland. Een full-stack developer is een allround software ontwikkelaar die vooral brede kennis heeft en niet perse diepe kennis. In de volksmond wordt aan een full-stack developer gerefereerd als een software engineer die zowel de back-end als de front-end kant kan programmeren.

In de 00’s van deze eeuw was er weinig onderscheid tussen front-end en backend. Iedereen die websites ontwikkelde was een web ontwikkelaar. Maar toen in de jaren 10 de API First en Single page apps populair werden, werd de web development gemeenschap verdeeld in twee kampen: een groep die zich bezig hield met databases, servers, REST of SOAP API’s en een groep die zich bezig hield met het visuele. De Agile principes voor het ontwikkelen van software zijn ondertussen ook wijdverspreid en een daarvan is het cross-functionele team: wat inhoudt dat elk teamlid elk werk in een project moeten kunnen doen, of dat nu design, testen, analytics of integratie is.

De vraag naar meer specialisten

Ondanks dat het bijna een modewoord lijkt, is een full-stack developer niet altijd ‘beter’ dan een specialist op nichevlak. De full-stack developer is ontstaan uit het punt van koste efficiëntie, aangezien programmeren door de jaren heen steeds ingewikkelder is geworden, is er ook meer en meer behoefte aan specialisten. En dat kan in de papieren lopen. Daarnaast is de arbeidsmarkt op het gebied van software ontwikkeling overspannen en is het lastig om de juiste specialisten te vinden. Een ICT partner als Senet kan hierbij soms uitkomst bieden door eigen medewerkers tijdelijk voor uw project in te zetten, zowel als allround hulp of als specialist.

Heb ik een full-stack developer nodig of een specialist?

Dat ligt echt aan het project of de opdracht die er ligt. Het is vooral belangrijk een realistisch beeld te hebben van een full-stack developer: het is geen wonder(wo)man. Hij of zij heeft een brede kennis van technologieën en de verschillen lagen van software ontwikkeling, heeft een redelijke kennis van netwerken, database, UI, API’s, databeveiliging, etc. Maar verwacht geen wonderen: het is bijna onmogelijk om zoals de term full-stack developer doet vermoeden, van alles kennis te hebben. Vooral start-ups en kleine bedrijven met beperkte middelen zoeken naar een soort heldfiguur die ‘alles’ kan doen. Als het gebrek aan middelen het inhuren van meerdere vaste specialisten in de weg staat, kan het soms uitkomst bieden om software ontwikkeling tijdelijk nog uit te besteden, zeker als het geen fulltime werk betreft. Met fixed price projecten weet je van te voren waar je (financieel) aan toe bent en ligt de verantwoording voor oplevering bij de externe partner.

fullstack

Bent u op zoek naar een full-stack developer om uw project of organisatie tijdelijk te ondersteunen middels detachering? Neem dan contact met Geurt Jan van Ek via onderstaand formulier, hij helpt u graag verder.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.