BLOG

Trends

Wat is blockchain?

15 december 2017

Met de hele hype rondom de bitcoins is het woord blockchain ook regelmatig voorbij gekomen. Voor veel mensen is blockchain en daarmee bitcoin hocus pocus abracadabra. Bitcoins hebben veel waarde maar zijn niet tastbaar. Wie geeft de bitcoins uit? Waar koop je ze van? Hoe is de bitcoin ontstaan? Het antwoord is blockchain.

Blockchain is een technologie waarbij een continu groeiende keten van blokken wordt verbonden en beveiligd middels cryptografie. Blockchain zorgt (o.a.) voor het genereren van de bitcoins. Een bitcoin is dus een digitale munt gegenereerd door computers. Blockchain betekent letterlijk ‘keten van blokken’. Zo is het dan ook het beste te visualiseren. Die keten groeit gestaag met nieuwe blokken middels mining hardware (of goede grafische kaarten).

Voordelen van blockchain

Het systeem is goed opgewassen tegen vervalsing; het moet langs heel veel computers die het moeten goedkeuren. Door deze vorm van verificatie kan worden voorkomen dat een derde partij nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Daarmee verschilt de bitcoin (als cryptovaluta) dus ook van traditioneel geld zoals de euro: daar zit een bank tussen als derde partij. In blockchain wordt op allerlei punten in de keten de transactie gecontroleerd. Als in het ene grootboek de transactie veranderd zou zijn, zouden de anderen in het netwerk zeggen ‘hee hier klopt iets niet, hier is iets veranderd’. Fraude is dus heel moeilijk.

Fun fact; aan het begin van de bitcoin konden mensen nog zelf bitcoins genereren (mining) met hun eigen computer(s). Die dagen zijn helaas voorbij. Dat wil zeggen: met huis-tuin-en-keuken middelen gaat je dit niet meer lukken. Het minen van bitcoins is nu op zo’n professioneel niveau dat het flink wat middelen en tijd kost eerdat je die investering gaat terugverdienen met je gegenereerde bitcoins. Als je nou toch graag bitcoins wilt minen en het blockchain proces wilt meemaken, kun je je ook aansluiten bij een mining pool, waarbij je samen met andere de bitcoins genereerd (en de opbrengsten dus ook deelt). Kijk daarvoor op de speciale bitcoin wiki.

bitcoin-mining

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.