BLOG

Nieuws

Meer doen met data science

3 januari 2019

Data science is big business. Steeds meer bedrijven zetten deze technologie in om meer te kunnen doen met data. Het is nu voor velen nog trial en error omdat de eerste data science professionals pas recentelijk afgestudeerd zijn. De opleidingen zien een grote toename in studenten. Met goede banenkansen is dat natuurlijk niet vreemd.

Omdat wij bij Senet continu met data bezig zijn voor de ontwikkeling van onze software, vonden we het leuk om een paar inspirerende voorbeelden te verzamelen van organisaties die bijzondere dingen doen met data, in en rond Eindhoven en omgeving: onze thuisbasis waar we trots op zijn en waar veel mooie dingen gecreëerd worden door de maakindustrie.

DELA voorspelt telefoonverkeer middels bestaande data

DELA verwacht live te kunnen gaan voorspellen hoeveel telefoonverkeer er op een specifieke dag binnen komt op de klantenservice. Door voldoende patronen uit het verleden te gebruiken, is hiermee een voorspelling te maken. DELA kan natuurlijk kijken naar dezelfde soort dag, bijvoorbeeld een zaterdag. Daarnaast kan de exacte datum van jaren terug ernaast gelegd worden. Ook worden bepaalde periodes meegenomen, zoals de periode na het versturen van de nieuwe polis aan huidige klanten of de periode na een tv campagne voor nieuwe klanten.

multi-tasking-telefoonverkeer-voorspellen

4,5 terabyte aan data per dag bij ASML

Een chipmachine van ASML produceert zo’n 4,5 terabyte aan data per dag. De machine kan zichzelf verbeteren met de data die die produceert, ook wel holistische lithografie. De machine doet dit met behulp van een extern meetinstrument, Yieldstar en een specialistische elektronenmicroscoop.

Het zelflerend maken van machines

Dat is de toekomst. Bright Cape uit Eindhoven houdt zich onder andere bezig met slimmer maken van een speciale zorgrobot. De robot brengt medicatie rond bij een zorginstelling in Brabant. Vervolgens controleert hij ook op de inname, bekijkt hij of er bijwerkingen te bespeuren zijn én informeert hij hoe het gesteld is met de gezondheidssituatie van de patiënt. Die nieuwe bevindingen wordt steeds weer gecombineerd met bestaande data en zo wordt de robot steeds slimmer en zijn beslissingen steeds beter. Dit initiatief ontlast de drukke zorgmedewerkers in hun belangrijke werk.

Het gebruik van je eigen data

Het gebruik van data ligt echter onder vuur: gezien de nieuwe privacy wetgeving die van kracht werd in 2018, kijkt men veel strenger naar opslag en verwerking van gegevens: is het echt nodig de gegevens op te slaan en te verwerken? Dit is soms verdedigbaar. Wat in ieder geval helpt is het anonimiseren van data. Om bijvoorbeeld het telefoonverkeer bij de klantenservice van DELA te voorspellen zijn geen herleidbare persoonsgegevens nodig. Ook beginnen met het gebruik van data? Er zijn bestaande softwarepakketten voor die je op weg kunnen helpen, zoals SPSS, Mongo DB en QlikSense en Looker. Let wel, al deze pakketten kennen echt een leercurve. Het verwerken van grote hoeveelheden data vraagt ook aardig wat van de server. Wat doet uw bedrijf momenteel al met bestaande data?

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!Zie onze privacyverklaring.