BLOG

Softwareontwikkeling

Verschil tussen software engineering en software ontwikkeling

24 januari 2019

Software engineering en software ontwikkeling. Twee termen die we vaak door elkaar worden gebruikt en eigenlijk ook uitwisselbaar zijn. In ons vakgebied worden nu eenmaal veel Engelse termen overgenomen en/of naast de Nederlandse vertalingen gebruikt. Binnen Senet spreken wij vaker over software ontwikkeling en dan hebben we het over het hele proces van maken van software. Software engineering klinkt soms wat specifieker richting de architectuur van de software. Maar we merken dat klanten die bij ons op zoek zijn naar een software engineer of een software ontwikkelaar toch veelal hetzelfde zoeken: iemand die hen kan helpen met het maken van een applicatie. In dat proces komt zowel applicatie architectuur als applicatie ontwikkeling voor en dat is dan vooral aan ons om goed te verdelen onder de juiste mensen. Voor de klant houden wij het simpel: u heeft een probleem en dat lossen wij, voor zover mogelijk, met een software voor u op.

Software zonder beperkingen

Wist u dat de voertaal bij het programmeren veelal Engels is? De termen op de knoppen in uw applicatie kunnen gewoon in het Nederlands (of elke andere gewenste taal) worden weergegeven, maar aan de ‘achterkant’ (onder de motorkap) is de syntax eromheen in het Engels. Dat heeft te maken hoe de meeste programmeertalen zijn vormgegeven en het wereldwijde gebruik daarvan. Omdat alle engineers in hun studie bekend raken met deze Engelse termen is het gemakkelijk om voor hen door elke code te lopen. De documentatie die bij een applicatie wordt geleverd helpt daar ook bij en die legt uit welke functionaliteit zich waar in de applicatie bevindt. Dit is ook praktisch als wij u bijvoorbeeld een applicatie door ons laat maken en uw bedrijf later zoveel groeit dat u zelf een software engineer in dienst neemt, dan kan hij of zij eenvoudig verder werken met die applicatie ook al heeft hij deze niet zelf geschreven.

procesoptimalisatie

Procesoptimalisatie

Procesautomatisering is tegenwoordig een ontwikkeling die bij uitstek wordt ondersteund middels software engineering. De mogelijkheden voor de ontwikkeling van applicaties zijn eindeloos en daarmee is het zeer geschikt op complexe processen te ondersteunen en veel administratieve handelingen overbodig te maken. Dit zorgt ervoor dat de mens zich bezig kan houden met taken die echt een menselijk oordeel nodig hebben dat een computer niet kan maken. Daarmee maakt software de mens niet overbodig maar zorgt het voor ondersteuning van de mens en voor procesoptimalisatie.

Heeft u binnen uw organisatie een uitdaging met een (administratief) proces en zoekt u naar een oplossing om tijd te besparen en de kwaliteit te verhogen? Software kan meer dan u denkt. Neem vrijblijvend contact op met Geurt Jan van Ek voor een gratis adviesgesprek.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.