BLOG

Nieuws

ICT leveranciers verplichten een open systeem te leveren aan de zorgsector

25 oktober 2018

Dat wil GroenLinks. De ICT situatie zoals die nu nog in veel ziekenhuizen is, zou je je bijna niet kunnen voorstellen. Er wordt nog veel overgetypt, gefaxt en gebruik gemaakt van usb sticks voor het delen van gegevens. Naast dat dit niet efficiënt is, is de kans op fouten ook een stuk groter. Om over de verschillende versies nog maar te zwijgen. GroenLinks vindt dat minister Bruins ICT leveranciers moet verplichten om hun systemen open te stellen zodat er onderling gegevens kunnen worden overgedragen tussen de systemen. Dan is het mogelijk om gegevens van de patiënt (na zijn toestemming) tussen ziekenhuizen te kunnen delen.

1 dag per week onzinnige administratie

Na het floppen van het EPD (2011), is het nu in 2018, nog steeds niet best wat betreft het delen van gegevens tussen zorgverleners. Doordat computersystemen onderling niet met elkaar communiceren, gaan gebruikers de gegevens maar zitten overtypen. Onnodig met alle technologische hoogstandjes die er bestaan vandaag de dag. Artsen zijn gemiddeld twee dagen per week bezig met administratie, waarvan ze de helft als onzinnig ervaren bleek onlangs uit onderzoek van de Federatie van Medisch Specialisten. Helaas is er op ICT gebied in de zorg nog veel rompslomp en zijn de systemen sterk verouderd. Dit stoort GroenLinks Tweede Kamer lid Corinne Ellemeet.

Zorgkosten omlaag door efficiënter werken

Software leveranciers moeten dus verplicht worden hun systemen zo open te stellen, dat ze met elkaar kunnen communiceren. Dat is belangrijk voor de efficiëntie in de zorg, die ook weer direct samenhangt met de kosten van ons zorgstelsel. Efficiënter werken bespaart uiteindelijk iedereen kosten. Daarbij is een geringere kans op fouten natuurlijk ook zeer wenselijk in deze sector die werkt met mensenlevens.

Mogelijkheden van techniek zijn er

De zorg is niet onze primaire markt maar wij kunnen ons goed voorstellen dat er nog veel stappen te maken zijn. De techniek is er en de open systemen bestaan. Wij bouwen regelmatig applicaties die met elkaar communiceren om het vrij delen van gegevens mogelijk te maken. Daar ervaren onze klanten veel tijdswinst en een efficiëntere manier van werken. Automatisering biedt veel kansen om bedrijfsprocessen te ondersteunen en vergemakkelijken, zodat de zorgverleners zich weer bezig kunnen houden met hun corebusiness: patiënten beter maken.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie? Onze techniek gaat branches voorbij, die is inzetbaar voor elke organisatie die behoeft heeft aan een efficiënter administratief proces. Dat is het mooie aan software: bijna alles is mogelijk middels maatwerk, geen proces is te complex om ondersteund te worden. Neem contact op met Senet voor een verblijvend oriëntatiegesprek.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!Zie onze privacyverklaring.