BLOG

Onderwijs

Het belang van de OER op tijd klaar hebben

20 juli 2017

Wij werken als applicatieontwikkelingsbedrijf veel voor het onderwijs en daar is de OER een zeer bekende term. Ieder schooljaar weer moet deze Onderwijs en Examen Regeling op tijd klaar zijn voor het nieuwe cohort van start gaat. En daar gaat veel werk aan vooraf. De Onderwijs en Examen Regeling voorziet in de regels voor examinering, criteria voor diplomering en de inrichting van het onderwijs. Aangezien er voor elke opleiding, elke richting, elke opleidingssoort (bijvoorbeeld voltijd, deeltijd, bbl, etc.) en elk cohort veranderingen in de OER kunnen zitten, zijn er dus bij de meeste scholen ontzettend veel verschillende OER-en nodig. Senet gaat scholen ondersteunen in het creatieproces van de OER door middel van een workflow applicatie genaamd OERknal.

Toch niet geslaagd

Onlangs ondervonden enkele leerling koks het gevolg van het niet juist verwerken van wetswijzigingen in de OER nog aan den lijve toen zij een telefoontje kregen dat ze toch niet geslaagd waren, in tegenstelling tot eerdere berichten. Dat kwam door een wetswijziging die MBO College Hilversum helaas over het hoofd zag.

De leerlingen van de opleiding ‘Zelfstandig werkend kok’ zaten er onlangs helemaal klaar voor; hun eindexamen menu waarmee ze dachten hun opleiding af te sluiten. Helaas liep dat anders en moeten de leerlingen alsnog een examen Nederlands afleggen. De fout werd ontdekt toen de leerlingen in het systeem moesten worden aangemeld voor diplomering; het vinkje achter het vak Nederlands kwam maar niet naar voren. Dit kwam door een wetszijging voor het vak Nederlands; waar vroeger scholen zelf verantwoordelijk waren voor het schoolexamen Nederlands, is er sinds 2016 een verplicht centraal examen Nederlands.

geslaagd-niet-geslaagd

De leerlingen die voor deze teleurstelling kwamen te staan, legden hun schoolexamen Nederlands niveau 2 al twee jaar geleden af. De school dacht dat de resultaten nog meegenomen mochten worden naar hun vervolgopleiding niveau 3. Toet van MBO College Hilversum licht in een reactie aan de Volkskrant toe dat ze er niet bij stil hadden gestaan dat de wijziging ook voor deze groep leerlingen zou gelden.

De problemen zullen door de school adequaat worden opgelost voor de leerlingen maar dit had iedereen natuurlijk liever anders gezien. En daarbij kan een handige applicatie zoals OERknal u uitstekend helpen en inzicht en overzicht bieden. Wetswijzigingen worden gemakkelijk en snel doorgevoerd, ook voor grote hoeveelheden opleidingen tegelijk. De getroffen leerlingen hebben het hele jaar geen Nederlandse les gehad; het examen van dit vak was immers al afgerond. In september kunnen zij opnieuw examen afleggen en de school verzorgt examentraining vanaf eind augustus voor de leerlingen die dat nodig hebben. De school geeft tevens aan dat er geen verschil is in het niveau van het schoolexamen Nederlands versus het centraal examen Nederlands en dat de mbo-ers die graag willen doorstromen naar een niveau 4 opleiding daar gewoon in september mee kunnen starten. Ook krijgen zij (uiteraard) nog een diploma uitreiking.

Doelgroep OERknal

De applicatie is in eerste instantie gericht op het OER creatieproces van mbo instellingen. Wellicht zullen wij ons product in de nabije toekomst ook voor universiteiten, hbo of vo instellingen doorontwikkelen indien daar vraag naar is. Wij zijn altijd geïnteresseerd om te sparren hierover als u binnen uw instelling ook behoefte merkt aan een workflow en directe import van onderwijs- en examenprogramma’s in het SIS. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Totstandkoming OERknal

De OERknal applicatie is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende mbo instellingen. Op die manier konden wij ervoor zorgen dat zoveel mogelijk wensen van de verschillende instellingen in de applicatie terug zouden komen.

OERknal is geboren uit een eerder door ons gelanceerde applicatie voor hulp bij het OER creatieproces: de Conversietool Onderwijsprogramma. Die tool zorgde ervoor dat de Excel sheets waar veel mbo instellingen nog mee werken om hun OER vorm te geven, automatisch geïmporteerd konden worden in het SIS. De OERknal applicatie gaat nog een stap verder door echt met een workflow te werken waarbij de OER gecreëerd wordt in de applicatie.

Senet heeft besloten alle onderwijskennis te bundelen in een speciale onderwijsorganisatie: FirstKlas. FirstKlas levert standaard applicaties voor het onderwijs, zoals OERknal, FormuLeer en StageKompas. Op de FirstKlas website leest u meer.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Elbert de Bruin

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01