BLOG

Achtergronden

Cloud vendor lock-in, moeten we ons hier zorgen over maken?

2 november 2020

De laatste tijd is ‘Epic Games’ regelmatig in het nieuws, omdat het in de clinch ligt met het beleid van de platformen van Apple en Google. De gemoederen liepen zo hoog op, dat het er even op leek, dat Apple het developers account van Epic in zou trekken. Als dit gebeurt, dan zal dit niet alleen gevolgen hebben voor Epic, maar ook andere bedrijven die gebruik maken van de ‘Unreal Game Engine’ van Epic. Deze bedrijven hoeven dan namelijk geen support meer te verwachten op het platform van Apple, waardoor een hele markt wegvalt. Gelukkig heeft een rechter hier ‘terecht’ een stokje voor gestoken, maar de toon is gezet.

 Dit is een goed voorbeeld, waarom we de regie in eigen hand zouden moeten houden. Het is echter makkelijker gezegd, dan gedaan. De technieken gaan vandaag de dag zo snel, dat het steeds moeilijker wordt om ze bij te houden. Wat vandaag nieuw is, is morgen achterhaald. Laat staan, dat je de juiste mensen met de juiste expertise kunt vinden om met deze technieken om te gaan. Daar maken grote cloud providers gretig gebruik van, door makkelijk te gebruiken native cloud oplossingen aan te bieden. Op zich kan dit geen kwaad, totdat een cloud provider besluit om een oplossing terug te trekken uit de markt. Soms is een oplossing onmisbaar en is er geen goed alternatief te vinden. Het zal dan veel tijd, geld en mankracht kosten om een nieuwe oplossing te bedenken.

Wat kunnen we doen om zo’n vendor lock-in tegen te gaan?

 Het is heel belangrijk om vroeg in het ontwikkelproces te weten, welke native cloud producten wel/niet gebruikt gaan worden en welke alternatieven er voor zijn. Met de juiste mensen aan boord, kan een native cloud product qua leercurve, expertisegebied en/of kosten best een geschikte oplossing zijn. Je kunt ook kijken naar een multi-cloud architectuur. Je zou hierbij gebruik kunnen maken van de mogelijkheden, die alle cloud providers te bieden hebben. Je bent dan ook niet gebonden aan 1 cloud provider. Het managen van deze cloud omgevingen zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen of iets haalbaar is of niet. Een buzzword dat de laatste tijd vaak gebruikt wordt is: ‘Containers’.

 Tegenwoordig wordt Kubernetes gezien als de manager voor geclusterde containers. Het is heel makkelijk om meerdere containers te deployen en binnen een cluster op/af te schalen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van persistent volumes, waardoor de data beschikbaar blijft na het schalen of deployen. Cloud providers maken goed gebruik van Kubernetes voor het managen van hun oplossingen en bieden deze service dan ook aan. Makkelijk zou je nu denken, maar niets is minder waar. Niet alle features van Kubernetes worden overal en tegelijkertijd aangeboden. Iedere cloud provider gebruikt Kubernetes weer op hun eigen manier met een eigen implementatie. Hier zit hem dan ook weer een pijnpunt voor de developers, die hun automatische deploy scripts hierop aan moeten passen.

 Is ‘KaaS’ de oplossing voor een multi-cloud?

 De letters ‘KaaS’ staan voor ‘Kubernetes as a Service’. Door Kubernetes te gebruiken als een service, maak je voor elke cloud provider gebruik van dezelfde service en heb je dus ook dezelfde mogelijkheden. In 2017 was daar CoreOs in combinatie met Techtonic, een manier om makkelijk en onafhankelijk van cloudprovider applicaties te kunnen deployen naar de cloud. Het zag er veelbelovend uit, ze hadden zelfs Microsoft en Amazon achter zich staan. Nu anno 2020 is te zien, dat RedHat CoreOs en Techtonic overgenomen heeft voor 250 miljoen dollar. Op dit moment zijn ze producten aan het integreren in haar eigen producten, zoals OpenShift op basis van Red Hat Enterprise Linux. In een keer is een hele opensource community overgegaan in een commercieel product, alle technieken die eerder goed te gebruiken waren, zijn nu alleen exclusief te gebruiken door Red Hat klanten.

 Nog een voorbeeld met een quote: ‘We Loved Stackpoint.io So Much, We Had to Buy the Company!’. Stap in de wereld van stackpoint.io, een SaaS-gebaseerde platform voor het deployen, managen en upgraden van Kubernetes clusters in publieke cloud omgevingen. Een one-stop-shop voor het gehele deployment, management en upgrade proces, aangeboden als een service! In 2018 is stackpoint.io overgenomen door NetApp en bieden ze services nu zelfs aan in samenwerking met Microsoft.

 Hoe houden we ons staande tussen de grote cloud providers?

 Voor de duidelijkheid staat hieronder een tabel met de 5 grootste cloud providers van de afgelopen jaren. Als we de cijfers van verschillende rapporten van statista.com moeten geloven, zien we dat de grote spelers steeds meer marktaandeel krijgen.

Cloud providers

 Net zoals bij ieder ander ontwikkeltraject, is het belangrijk om te kijken naar: wensen, eisen, kosten, baten, risico’s, doorlooptijd en bezettingsgraad. Als er ergens een native cloud product aangeboden wordt, kijk dan naar hoeveel het kost om het zelf te maken en/of hosten. Kijk er ook naar of de gekozen oplossing makkelijk overdraagbaar is tussen de verschillende omgevingen. Cloud providers hebben er een handje van om meerdere mogelijke oplossingen aan te bieden, die min of meer hetzelfde doen. Hier is ook weer de vraag, om welke (native) cloud services gaat het en heb je de expertise in huis om hiermee te werken. Ga niet zomaar multi-cloud introduceren, bekijk eerst wat de mogelijkheden en valkuilen zijn. Native cloud producten kunnen in veel gevallen goedkoper worden ingezet, maar zorgen wel voor een vendor lock-in. Het is de vraag of je dat als risico ziet of juist als een kans. In ieder geval kan je wel overwogen een juiste keuze maken.

Klaar voor de cloud? Of misschien toch nog vragen?

De afgelopen jaren heeft Senet veel kennis en ervaring opgedaan met softwareontwikkeling op basis van cloud technologie. Het overgrote deel van onze oplossingen draaien in de cloud en daarbij gebruiken we diverse platformen en technieken, waaronder de hierboven genoemde containers en Kubernetes. Twijfelt u of uw bedrijf klaar is om de software naar de cloud te brengen? Of worstelt u met vragen over welke cloud provider of producten u het beste kunt kiezen? Neem dan contact op met Senet en dan kunnen we een advies uitbrengen dat past bij uw bedrijf en uw situatie.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.