BLOG

Applicatieontwikkeling

Voice search in maatwerk applicaties

10 oktober 2018

Google lanceerde deze zomer de voice-app Assistent in Nederland. Google is niet langer beperkt tot getypte zoekopdrachten. Je kunt nu ook eenvoudig met je stem de zoekmachine aansturen. Maar om dan gevonden te worden, moet je content daar wel op afgestemd zijn. Want mensen zoeken anders als ze spreken dan als ze typen. Wat voor gevolgen heeft dat voor de toekomst? Gaat binnenkort iedereen de voice-app Assitent gebruiken? En blijft dat beperkt tot Google of gaat die functionaliteit ook doordringen in andere applicaties? Gaan gebruikers van uw applicaties straks ook op deze manier in uw software zoeken?

Vroeg inspelen op de ontwikkelingen

In de VS was in 2016 al 20 tot 25% van alle zoekopdrachten voice gestuurd. Zo’n vaart loopt het in Nederland (nog) niet. Siri is al een aardige tijd een begrip voor iPhone gebruikers. Elke iPhone is er tegenwoordig mee uitgerust. Toch hoor je niet de hele dag door mensen tegen hun iPhone praten. De functionaliteit is nog niet ingeburgerd en het is de vraag of dat snel zal gebeuren. Toch is dezelfde functionaliteit in Whatsapp wel erg praktisch. Middels spraak kun je in de auto appjes beluisteren en beantwoorden zonder je telefoon in je hand te hebben. Een grote plus voor de verkeersveiligheid, handsfree appen.

De jonge generatie voelt zich meer vertrouwd met deze techniek dan de oudere generatie. Het succes van voice search zal deels een kip of ei verhaal worden: het zal meer gebruikt worden naarmate de resultaten nauwkeuriger zullen zijn en die resultaten zullen nauwkeuriger worden als het meer gebruikt wordt…

Aansturing versus zoekopdrachten

Zeker als je een website hebt waarmee je afhankelijk bent van SEO is het wellicht slim om vroeg in te spelen op de nieuwe functionaliteit zodat je content goed vindbaar is én blijft. Toch ligt dat bij een applicatie iets anders. Die is niet per se afhankelijk van SEO maar biedt in de applicatie wel vaak een zoekfunctie. Die functie kan geoptimaliseerd worden om zowel te functioneren met getypte zoekopdrachten als met voice zoekopdrachten.

Toch gaat het niet alleen om zoekopdrachten binnen een applicatie. Je kunt spraak gestuurde techniek ook gebruiken om de applicatie aan te sturen, zoals Siri bijvoorbeeld ook functies kan uitvoeren zoals bellen of een video afspelen. Daarmee kan de techniek je potentieel veel tijd besparen. Je kunt dan immers opdrachten geven aan de applicatie middels spraak i.p.v. typen of vele klikken door het systeem.

Wilt u hulp bij het klaarmaken van uw applicatie voor voice gestuurde zoekopdrachten? Senet kan u helpen bij het optimaliseren voor voice search. Neem vrijblijvend contact op met Geurt Jan van Ek.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.