BLOG

Nieuws

Nieuws voor developers vanaf de Microsoft Build conferentie 2022

9 juni 2022

Microsoft organiseert elk jaar de Build conferentie. Deze conferentie is gericht op softwareontwikkelaars en wordt gebruikt om het laatste nieuws te delen, nieuwe functionaliteiten te onthullen en best practices te tonen voor de Microsoft developer stack. Ook dit jaar was de conferentie weer volledig online te volgen. In deze blog benoemen we een aantal interessante aankondigingen die Microsoft gedaan heeft.

Developer Flow

Microsoft heeft altijd focus op de ‘developer flow’. Oftewel, snel code schrijven, testen en deployen. Ook nu zijn er weer een aantal interessante ideeën. Opvallend is dat GitHub vaak genoemd wordt, terwijl Azure DevOps nergens lijkt voor te komen in de verhalen van Microsoft. Een aantal jaren geleden is GitHub natuurlijk overgenomen door Microsoft. Ze zeggen het niet hardop, maar het is duidelijk dat GitHub steeds belangrijker wordt en uiteindelijk samen zal gaan met Azure DevOps of het zelfs zal vervangen.

 

Vorig jaar werd GitHub Code Spaces geïntroduceerd. Dit is een online versie van VS Code die direct gekoppeld is met je GitHub repository. Ideaal voor het maken van WebApplicaties. Je ontwikkelomgeving met alle benodigde settings is beschikbaar binnen enkele seconden, direct in de browser. Echter, wanneer je afhankelijk bent van specifieke zaken, bijvoorbeeld voor het bouwen van Windows applicaties of native apps, is dit geen goede optie. 

Dit jaar introduceert Microsoft daarom Dev Box. Feitelijk is dit een overzichtelijke management laag over Virtuele machines in Azure, waarop je diverse developer tools kunt draaien. Je kunt base images aanmaken en gebruiken om snel ontwikkelomgevingen beschikbaar te maken. Door de managementmogelijkheden kan de IT afdeling deze ontwikkelomgevingen ook beheren zoals ze ook “normale” machines zouden beheren via Endpoint manager.

Een andere manier om je ‘flow’ te versnellen is het gebruiken van GitHub Copilot. Dit is een AI gestuurde pair-programmer die suggesties geeft of zelfs functie-implementaties voor je uitschrijft. Doordat Microsoft AI modellen kan trainen op basis van alle publieke repositories op GitHub, worden de voorstellen steeds beter. Ergens deze zomer wordt Copilot publiekelijk beschikbaar. Gemeld wordt dat Copilot gratis is voor studenten en open-source contributors. Dus helaas niet gratis voor iedereen.

 

 

Windows store

Waar appstores op andere platforms super populair zijn, is de Windows Store nooit echt doorgebroken, terwijl dit wel een mooi en veilig mechanisme is. Voor Windows 11 is de Store opnieuw ontwikkeld. Zo is deze nu ook open voor alle type apps, zoals .Net WinForms, MAUI, React Native for Windows, Rust, Progressive Web app.

Azure Container Apps

Services onderbrengen in containers en een microservice architectuur is tegenwoordig een zeer veel gebruikte manier van applicatie ontwikkeling, waarbij onder andere schaalbaarheid en beschikbaarheid veel beter te regelen zijn. Azure Container Apps is een eenvoudige eerste stap naar het hosten van deze containers. Waar het goed inrichten van een Kubernetes (K8s) cluster specifieke kennis vereist, kun je met Container Apps dit management uit handen geven en je alleen richten op je applicatie. Tevens is Azure Container Apps een serverless oplossing zodat je zelfs kunt terugschalen naar nul instanties waardoor je geen kosten meer hebt.

Out-of-the-box is er ondersteuning voor zaken als CI/CD pipelines met GitHub Actions en de techniek is gebaseerd op Open Source technologie zoals K8s, KEDA en DAPR. Azure container apps zijn vanaf nu publiekelijk beschikbaar.

 

 

Uiteraard blijft Microsoft ook investeren in AKS (Azure Kubernetes Services) waarbij je de volledige controle houdt over het cluster. Switchen van Azure Container apps naar AKS moet overigens probleemloos kunnen, mocht je ooit de overstap willen maken. Aankondigingen voor AKS zijn onder andere:

  • Draft v2 – het containerizen van je applicatie makkelijker gemaakt, bijvoorbeeld door het laten genereren van Dockerfiles
  • Web App Routing – regelt zaken als ingress, DNS en TLS
  • KEDA add-on
  • Azure Managed Grafana

Azure Confidential Computing

Met Azure Confidential Computing richt Microsoft zich op organisaties waarbij de bescherming van gegevens van het uiterste belang is. De gegevens zijn niet alleen versleuteld tijdens opslag en transport, maar ook tijdens het gebruik! Door gebruik te maken van speciale processoren kan zelfs Azure niet bij de data komen.

Microsoft AI

Met Copilot hebben we al een mooie oplossing gezien die gebouwd is met behulp van Artificial Intelligence. Tijdens de Build zijn er nog veel andere voorbeelden getoond. Zoals Dall-e: een afbeelding generator die geschreven tekst om kan zetten naar nieuwe afbeeldingen. Op basis van model training “weet” Dall-e bijvoorbeeld hoe een koalabeer er uit ziet en wat een motor is. Maar ook hoe de anatomie in elkaar zit of het gebruik van een voorwerp is, zodat Dall-e zelf afbeeldingen kan genereren voor een koala op een motorfiets.

 

 

Of neem een afbeelding van een schilderij waarbij een persoon in een bepaalde pose is afgebeeld. Dall-e kan een nieuwe afbeeldingen genereren van deze persoon in andere poses of vanuit andere hoeken. Heel indrukwekkend.

Orgineel: 

Nieuwe variaties:

 

Andere Artificial Intelligence voorbeelden zijn:

  • het maken van samenvattingen van meetings in teams 
  • het bouwen van een game puur door de computer aanwijzingen te geven in “normale” menselijke taal.

Veel AI mogelijkheden worden ook aangeboden middels services.

 

 

Volterra en Onnx

Project Volterra is een klein (stapelbaar) desktop apparaat, met ARM64 CPU en GPU. Naast de CPU en GPU bevat Volterra ook een NPU (Nural Processor) specifiek voor het ontwikkelen van applicaties met AI.

 

 

De NPU heeft een fractie van de energie nodig voor het uitvoeren van AI gerelateerde taken en is tevens super snel. Hierdoor is het mogelijk om AI gerelateerde taken op de NPU uit te voeren terwijl je CPU en GPU zich kunnen blijven richten op het overige werk.

 

 

Volterra stelt je in staat om applicaties te schrijven die CPU, GPU en NPU optimaal gebruiken. Echter, je eindgebruiker zal waarschijnlijk niet over een vergelijkbaar apparaat beschikken. Hoe ga je daarmee om? Misschien heeft de gebruiker een machine met een zware GPU of gebruikt hij juist een mobiel apparaat met weinig rekenkracht.

Met de ONNX runtime kan dezelfde taak worden uitgevoerd op een van de beschikbare processors. Mocht er lokaal te weinig rekenkracht beschikbaar zijn, dan is de taak over te dragen aan Azure compute, waardoor de gebruiker altijd krijgt wat hij verwacht. ONNX biedt API’s om dit cross platform en cross cloud te implementeren!

 

 

Express design in Power Apps

Ook op het vlak van Low-code en No-code is vooruitgang geboekt. Met Express design is het mogelijk om van een eenvoudige schets binnen enkele minuten een werkende applicatie te maken.

  • Stap 1: Maak een foto van de schets.

 

  • Stap 2: Open de afbeelding in Power Apps en de schets zal geïnterpreteerd worden. Je kunt nu aangeven wat bijvoorbeeld tekst invoervelden zijn of welke opties er in een uitklapmenu gezet moeten worden.

 

  • Stap 3: Nog enkele klikken verder en je krijgt een werkende app.

 

Uiteraard zijn er genoeg ‘voors’ en ‘tegens’ bij low-code en no-code applicaties. Daarnaast is het de vraag hoeveel sneller dit schetsen is, dan daadwerkelijk de applicatie in elkaar slepen in PowerApps, maar het is zeker een leuke feature.

MS Teams

Teams is een van de platformen waar Microsoft zwaar op inzet. Door middel van MS Graph worden de mogelijkheden steeds uitgebreider. Nieuw is Teams Live Share waarbij meerdere gebruikers tegelijkertijd het scherm kunnen besturen om zo samen te werken.

 

 

En er komt een mogelijkheid waarbij je samen een presentatie kunt geven terwijl je niet samen in dezelfde ruimte bent.

 

En nog veel meer

In deze blog heb ik een aantal van de hoogtepunten proberen uit te lichten van wat ons als developers de komende tijd te wachten staat. Uiteraard waren er nog veel meer aankondigingen. Bijvoorbeeld:

  • Azure Spring apps (een PaaS service voor Spring Boot toepassingen)
  • SQL Server 2022 (onder andere met Synapse integratie)
  • Teams JS SDK en Teams toolkit voor VS2022
  • Azure Arc uitbreidingen
  • Enz.

Je kunt op de Microsoft Build website de sessies terugkijken om te zien welke zaken Microsoft (verder) gepland heeft.

Meer informatie over Microsoft oplossingen, Azure of .NET?

Neem dan contact op met Christian. Hij wil je er graag alles over vertellen.

 

Bron: Microsoft Build Conference 2022

 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Christian Peeters

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.