BLOG

Nieuws

Nieuws voor developers vanaf de Microsoft Build conferentie 2020

20 mei 2020

Microsoft organiseert elk jaar de Build conferentie. Deze conferentie is gericht op softwareontwikkelaars en wordt gebruikt om het laatste nieuws te delen, nieuwe functionaliteiten te onthullen en best practices te tonen voor de Microsoft developer stack. Vanwege de Coronacrisis is het dit jaar een volledig online conferentie. Dat maakt bijna alles anders. Geen volle zalen, niet rennen naar de volgende sessie in de hoop nog een stoel te bemachtigen en geen gigantische feesten in stadions. Maar niet alles is anders… er wordt nog steeds veel interessant nieuws getoond.

Microsoft Teams

Uiteraard is er veel aandacht voor Teams. Doordat er massaal op afstand gewerkt en geleerd moet worden is het gebruik van Teams enorm toegenomen.

Ook het gebruik per gebruiker is veel meer geworden. Microsoft moest binnen een aantal dagen miljoenen extra CPU’s bij schakelen om het platform in de lucht te houden. Oké, ze hebben wat hick-ups gehad in de eerste dagen, maar vanwege de schaalbaarheid en elasticiteit van Azure is het wel gelukt.

Microsoft wil nu doorpakken met Teams en daarom werden er veel demo’s getoond die betrekking hebben op nieuwe functionaliteiten van Teams en het bouwen van Apps binnen een Teams omgeving. De Graph-API is daarbij belangrijk aangezien je via Graph heel veel gebruikersinformatie kunt aanspreken, zoals documenten, contacten en berichten. Voor Apps binnen Teams moet het bijvoorbeeld eenvoudig zijn om Single Sign on toe te passen en wordt het mogelijk om Pop-out apps te maken. Dit laatste betekent dat je een app in Teams in een apart window kan “poppen”, zodat je dit naast een ander Teams scherm geopend kunt hebben, wat multitasking dan weer makkelijker maakt.

Voor Graph zelf is er de nieuwe Graph Toolkit playground en zijn er verbeteringen aan de Graph Explorer. Zo is het nu mogelijk om te zien welke permissies je nodig hebt voor een bepaalde Graph call en worden er code snippets getoond voor verschillende talen.

GitHub

Bijna 2 jaar geleden heeft Microsoft GitHub gekocht. Het heeft even geduurd maar nu komt de samenwerking goed los. Er zitten miljoenen ontwikkelaars op GitHub en het gratis Visual Studio Code is inmiddels (naar eigen zeggen) de populairste Code editor. Dan heb je dus de opslag en het beheer in GitHub, het ontwikkelen in VS Code en daar wordt dan nu Azure aan gekoppeld voor het deployen, testen en uitvoeren van de applicaties. Aangezien GitHub en VS Code gratis zijn, willen ze graag geld gaan verdienen via Azure integraties. Door middel van GitHub Actions is het bijvoorbeeld eenvoudig om na een pull request review automatisch de code te builden en te deployen naar Azure (of een andere omgeving).

Nieuw in GitHub is Codespaces. Wanneer je Codespaces configureert voor je GitHub Project komt de knop “Open Codespace” bij je project te staan. Wanneer iemand op deze knop klikt wordt er op Azure een omgeving in de lucht gebracht met alles wat het project nodig heeft om te kunnen ontwikkelen, dus de code, alle packages, etc. In de browser komt vervolgens een online versie van VS Code compleet met intellisense en alles wat je ervan zou mogen verwachten. Je kunt dan aanpassingen doen aan de code, maar ook breakpoints plaatsen en het project uitvoeren en debuggen! Allemaal vanuit de browser! Het maakt dus niet uit waar je ter wereld bent en wat voor device je ter beschikking hebt… 

Azure Static Web apps

Microsoft kondigde verder Azure Static Web Apps aan. Dit is een manier om goedkoop en eenvoudig Full stack applicaties te builden, deployen en hosten vanuit een GitHub repo. Het woord “Static” heeft betrekking op de Static content zoals de HTML, JavaScript en CSS. Deze wordt gratis gehost op Azure en automatisch gedistribueerd over (minimaal) 5 Azure regio’s over de wereld. Deze content is dus altijd “in de buurt” van de eindgebruiker. Veel webapplicaties maken gebruik van SPA-frameworks zoals React, Angular en Vue en dat wordt dus gezien als static content. De Server side code kun je dan bijvoorbeeld onderbrengen in Azure Function Apps, de serverless code oplossing binnen Azure. Deployment wordt geregeld door middel van GitHub Actions.

Nu was het al een tijdje mogelijk om je static content te hosten via een Azure Storage Account, maar het voordeel van Azure Static Web apps is de integratie. Niet alleen met GitHub, maar bijvoorbeeld ook out-of-the-box authenticatie (AAD, Facebook, Google,GitHub en Twitter) en Autorisatie, gratis SSL certificaat, routing rules en zelfs staging omgevingen.

 

Reunion

Sinds Windows 8 op de markt kwam heeft Microsoft gehamerd op het Universal Windows Platform (UWP) voor het bouwen van Windows applicaties. Maar nu, 8 jaar later, wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van de Win32 desktop apps. Project Reunion ontkoppelt de (WIN32 en UWP) API’s van het OS. Hierdoor wordt het mogelijk om bestaande Win32 Applicaties gebruik te laten maken van de nieuwste Windows functionaliteit en kunnen de modernste UWP apps toch draaien op oudere (niet end-of-live) Windows versies. Microsoft zorgt dan voor de polyfills waar nodig.

Een belangrijk onderdeel is WinUI 3, een UI framework waarmee applicaties een uniforme, moderne en schaalbare user interface krijgen. Deze kan dus ook toegepast worden op bestaande Win32 applicaties. Daarnaast is er een preview versie van WebView 2. Hiermee kun je web content tonen in een Windows app. De vorige Web control was nog gebaseerd op Internet Explorer, dus het werd ook wel tijd. WebView 2 is (net als Edge) gebaseerd op Chromium en volledig losgekoppeld van het OS, dus je hoeft niet bang te zijn dat het op verschillende Windows versies anders werkt. Met WebView 2 wordt het dus mogelijk om een WebApp die je al in een native Android en iOS app hebt ondergebracht, te hergebruiken als Windows applicatie! Nice.

Toekomst van .NET

The ‘Lesser Scotts’ gaven een presentatie over de toekomst van .NET.
Scott Hanselman en Scott Hunter noemen zichzelf ‘The Lesser Scotts’ omdat ze beide onder Scott Guthrie vallen. Guthrie is de Executive Vice President van de Cloud en AI-divisie van Microsoft.

.NET 3.1 is een aantal maanden geleden beschikbaar gekomen en dit  is de Long Term Support (LTS) versie. Dat betekent dat er 3 jaar support op zit. In november van elk jaar komt er een nieuwe versie van .NET uit. Dit jaar zal dat .NET 5 zijn, waarbij de grenzen tussen .NET Core en .NET Framework weg moeten zijn en we dus weer doorgaan met één .NET variant.

.Net 5 zal overigens geen LTS zijn, dus als je nu gaat ontwikkelen dan zit je met .NET Core 3.1 voorlopig nog goed. In november 2021 zal .NET 6 uitkomen en dat is wel een LTS versie. Je hebt dan dus nog 1 jaar de tijd om je .NET Core 3.1 applicaties om te zetten naar .Net 6.

De toekomst van .Net is dus One .NET. Dat betekent niet alleen dat Core en Framework samenkomen, maar betreft bijvoorbeeld ook Blazor. Blazor is een framework om een client-side UI te bouwen voor webbrowsers op basis van Web Assemby. Blazor programmeer je met C# in plaats van Javascript en daarom kun je de kracht van het .NET ecosysteem gebruiken op de server én in de browser.

Het is mogelijk om het Windows Subsystem for Linux (WSL) op windows te installeren. Daarmee is het mogelijk om een Linux omgeving direct bovenop Windows te draaien zonder tussenkomst van een Virtual Machine. Aangezien .NET Core cross-platform is kun je je applicaties ook draaien op een Linux omgeving. Wanneer je de nieuwe WSL2 installeert, wordt het (later dit jaar) zelfs mogelijk om vanuit Visual Studio je applicatie te debuggen op die WSL2 laag, zodat je je applicatie draait onder Linux op je Windows machine!

 

De integratie met Xamarin gaat ook weer een stap verder met de introductie van .Net Maui. Maui is een manier om een cross-platform applicatie te maken die draait op Windows, Android en iOS, maar met een native UI voor de verschillende platformen.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een project waarin de lettertypes en afbeeldingen gedeeld worden over alle platformen, maar specifieke code per platform geschreven kan waar dat nodig is. In dit geval een Bluetooth implementatie. 

Mooi om te zien is dat wanneer je een iPhone met je computer verbindt via USB, je rechtstreeks kunt debuggen op het iOS device vanuit Visual Studio!

 

Je kunt nog steeds deelnemen!

Neem een kijkje op https://mybuild.microsoft.com om sessies te volgen (of terug te kijken) en te zien welke mooie dingen Microsoft voor ons in petto heeft.

 

Meer informatie over Microsoft oplossingen, Azure of .NET?

Neem dan contact op met Christian. Hij wil je er graag alles over vertellen.

 

Bron: Microsoft Build Conference 2020

 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Christian Peeters

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.