BLOG

Onderwijs

Wat is OER?

13 maart 2018

OER staat voor Onderwijs en Examen Regeling (mbo). Afhankelijk van de onderwijssector wordt soms ook gesproken over Onderwijs en Examen Reglement. De Onderwijs en Examen Regeling bevat de onderwijs- en examenprogramma’s van een bepaalde opleiding. Elke opleiding én elke opleidingsvariant (zoals deeltijd versus voltijd) heeft een eigen OER. Voor ieder cohort moet weer een OER worden opgesteld. Voor scholen is dit een jaarlijks terugkerende activiteit.

In de OER staan de voorwaarden voor toetsing van de leerling/deelnemer (hierna deelnemer). Daarnaast staan de voorwaarden voor diploma ontvangst beschreven. Dit deel over het examenprogramma wordt ook wel het summatieve deel genoemd. Hiermee wordt beslist of de deelnemer wel of niet in aanmerking komt om het diploma voor zijn of haar opleiding te ontvangen.

Het onderwijsprogramma, begeleidingsprogramma of formatieve deel, betreft de uitwerking van het onderwijs en de beschrijving hoe de te bereiken doelen ingevuld zullen worden. Dit moet ervoor zorgen dat de deelnemer goed voorbereid is op het uiteindelijke examen. De meer gedetailleerde uitwerking van dit onderwijsprogramma kun je terugvinden in het opleidingsplan en de onderwijsovereenkomst.

OER online opstellen

Om al deze OER documenten op te stellen, moet er veel tijd worden uitgetrokken. Veel scholen zijn er elk jaren weer vele weken of maanden aan kwijt. Terwijl veel onderdelen in het proces (gedeeltelijk) kunnen hergebruikt uit eerdere cohorten. En sommige onderdelen worden nog handmatig gedaan, waardoor die veel tijd in beslag nemen. Ook het overzicht is vaak een probleem door losse Excel sheets en verschillende door de organisatie ronddwalende versies. Dat moet makkelijker kunnen, dacht wij bij Senet.

Daarom hebben wij OERknal ontwikkeld; een SaaS applicatie die middels een workflow het hele OER creatie proces begeleidt. Met de verschillende modules kunt u eenvoudig de Generieke delen, Summatieve delen, Formatieve delen en Keuzedelen inrichten. In de nabije toekomst zullen wij daar ook nog studiegids aan toevoegen om de publicatie van documenten rond de OER gemakkelijker te maken.

Senet heeft besloten alle onderwijskennis te bundelen in een speciale onderwijsorganisatie: FirstKlas. FirstKlas levert standaard applicaties voor het onderwijs, zoals OERknal, FormuLeer en StageKompas. Op de FirstKlas website leest u hier meer over.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Elbert de Bruin

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.

Contact met Senet

Senet Eindhoven
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
Bekijk op kaart

+31(0)40-2930395

KvK nummer: 17115078
Btw nummer: NL807989083B01