BLOG

Achtergronden

Wat is het e-CF (European e-Competence Framework)?

4 augustus 2016

Het European e-Competence Framework (e-CF) is een framework dat omschrijft welke ICT competenties in een organisatie nodig zijn. Het doel van het e-CF is om een algemene doch volledige set van e-competences aan te bieden die vervolgens op maat kunnen worden benut in verschillende ICT omgevingen.

Het European e-Competence Framework is een dynamisch competentie framework opgesteld in opdracht van de Europese Commissie en in samenwerking met de industrie (zowel vraag- als aanbodzijde) en de verschillende overheden, met als doel het komen tot een universeel systeem van benodigde competenties voor de uiteenlopende gebieden binnen de ICT. Het e-CF moet de warboel aan ICT HR frameworks opschonen. De bestaande ICT HR frameworks verschillen vaak per land of segment en kennen eigen begrippen. Het e-CF vervangt die vele frameworks met één Europees systeem, universele definities en internationale certificaten.

Voordelen e-CF

Door het nieuwe e-Competence Framework kan iedereen nu één taal spreken wat betreft competenties. En door het hanteren van dezelfde begrippen kunnen gevraagde competenties en aangeboden competenties (en vice versa) gemakkelijker op elkaar afgestemd worden.

Het standaardiseren van ICT functies maakt het voor werkgevers gemakkelijker om het juiste personeel aan te trekken. Voor een sollicitant of zzp’er wordt het bovendien gemakkelijker zich in de markt te zetten. Daarnaast kunnen de ICT opleidingen hun onderwijs beter afstemmen op de behoeften uit de markt. Zowel voor de vraag- als de aanbodzijde is het dus belangrijk dat dit e-CF er is.

Druk op de ICT markt

Het nieuwe e-CF moet de ICT arbeidsmarkt in Nederland transparanter gaan maken en daarmee ook gaan verbeteren. En dat is hard nodig zijn gezien het grote tekort aan juist opgeleide ICT professionals. Met deze herdefiniëring van de competenties en daarmee ook de vraag en het aanbod, stellen we orde op zaken.

e-CF 3.0

Het e-CF heeft ondertussen ook weer ontwikkelingen doorgemaakt en bevindt zich momenteel alweer bij versie 3.0. Het e-Competence Framework (e-CF) 3.0 is opgebouwd uit vier dimensies:

  • De 5 competentiegebieden: Plan, Build, Run, Enable en Manage.
  • De 40 ICT competenties, allemaal verdeeld over de bovengenoemde 5 competentiegebieden
  • Voorbeelden van vaardigheden en kennis per competentie
  • De 5 vaardigheidsniveaus