BLOG

Privacy

Wat is AVG?

20 februari 2018

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het is de Nederlandse vertaling van de Europese ‘General Data Protection Regulation Law’ en hij vervangt de oude ‘Wet Bescherming Persoonsgegevens’ (WBP). De AVG zal vanaf 25 mei 2018 van kracht zijn. De nieuwe wet is bedoeld om een kader te creëren waarbinnen de rechten en plichten gedefinieerd zijn omtrent het gebruik, de verwerking en de opslag van persoonsgegevens. Deze wet is door de Europese Commissie in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat in de hele Europese Unie dezelfde privacy wetgeving geldt.

Persoonsgegevens

Bij opslag, verwerking en gebruik van persoonsgegevens moet je bijvoorbeeld denken aan webshops die gegevens van hun klanten opslaan in hun online klantprofiel/account of scholen die de gegevens van hun leerlingen verwerken voor publicaties. Dit zijn slechts enkele voorbeelden; er zijn ontelbaar veel toepassingen van persoonsgegevens en verreweg de meeste bedrijven en organisaties hebben dan ook met deze wetgeving te maken. De wijziging van WBP naar AVG heeft er vooral voor gezorgd dat de wet strenger is geworden. Het is daarom belangrijk dat iedere organisatie die op enige wijze persoonsgegevens opslaat, gebruikt of verwerkt de nieuwe AVG wet grondig leest en/of laat lezen door een specialist en zo nodig de procedures binnen het bedrijf aanpast als deze niet meer voldoen aan de nieuwe strengere eisen.

Verschillen AVG en ePrivacy wetgeving

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen de AVG en de ePrivacy wetgeving en de gevolgen daarvan? Daar hebben een apart artikel over geschreven. De nieuwe wetgeving zorgt in ieder geval voor meer administratie binnen uw organisatie zelf en onderling tussen u en leveranciers van applicaties die persoonsgegevens verwerken. Het is daardoor nog belangrijker geworden dat uw administratie goed op orde is en er een degelijk systeem achter zit. Wij kunnen u daarbij helpen als software leverancier. Wilt u graag sparren over de mogelijkheden voor het bouwen van een applicatie die alles regelt omtrent de AVG? Geurt Jan van Ek maakt graag vrijblijvend een afspraak met u.

Disclaimer: aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Dit artikel is slechts informerend en wij nemen geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden die hier onbedoeld ingeslopen kunnen zijn. Wij zijn een software leverancier die geconfronteerd wordt met deze nieuwe wetgeving en delen graag de kennis die wij hebben opgedaan om ons beter bekend te maken met de AVG en andere privacywetgevingen omdat wij ook werken met persoonsgegevens in onze applicaties.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!Zie onze privacyverklaring.