BLOG

Achtergronden

.NET 6 is gereleased – Wat houdt het in?

19 november 2021

Op 9 november 2021 heeft Microsoft de nieuwste versie van .NET gereleased: .NET 6! Dit is een belangrijke versie aangezien het de eerste “Long term support” versie is van .NET. Dit nadat bekend is geworden dat .NET Core en .NET Framework niet langer naast elkaar zullen bestaan, maar dat er maar één .NET zal zijn. In het afgelopen jaar is er al veel bekend geworden over .NET 6, maar nu de release er is, bespreken we hier wat .NET 6 precies inhoudt.

Het platform

In het verleden heeft .NET altijd al een breed inzetgebied gehad: Webapplicaties, Windows desktop applicaties en services. In de loop der jaren is dat nog flink uitgebreid en tegenwoordig is .NET niet alleen voor een grote diversiteit aan applicaties te gebruiken, maar is het ook nog eens crossplatform en draait het onder andere ook op Linux en MacOS.

Door middel van .NET MAUI is het tevens mogelijk om native apps (met bijpassende User Interface) te maken voor Windows, Apple en Android devices.

 

 

Een van de focusgebieden bij de ontwikkeling van .NET 6 was de performance. Microsoft heeft .NET 6 met diverse benchmarks getest en daaruit komen indrukwekkende cijfers. Als we bijvoorbeeld kijken naar request/second, dan blijkt .NET 6 ongeveer 2,5 keer zo veel aan te kunnen dan Java Servlets en maar liefst 10 keer zo veel dan Node.js.

Nu zegt request/second niet zo veel als de afhandeling van de requests niet snel is. Echter is ook daar performance winst geboekt. Bijvoorbeeld bij Entity framework (om met gegevens uit databases te werken). Daar is maar liefst 92% winst geboekt op het aantal requests/second, maar ook de queries zelf zijn 36% sneller geworden.

 

 

Als je de complete stack pakt: .NET 6 + ASP.NET + Entity Framework, dan is dat volgens de TechEmpower benchmark de op één na snelst mogelijke development stack.

Visual Studio 2022

Met de release van .NET 6 is ook de nieuwste versie van Visual Studio beschikbaar gekomen voor Windows. MacOS moet nog een paar maandjes wachten op de nieuwe versie.

 

 

In Visual Studio 2019 was een tijdje geleden al de optie “Hot Reload” toegevoegd. Een manier om tijdens het debuggen, code aan te passen en zonder opnieuw te hoeven opstarten de aanpassingen terug te zien in de applicatie. In Visual Studio 2022 is deze functie nog verder uitgebreid en is het in meer gevallen en meer applicatietypes mogelijk om een hot reload uit te voeren. Ook mooi is de optie om deze hot reload automatisch te laten uitvoeren bij elke “save” actie zodat het makkelijk en intuïtief werkt.

 

 

C# 10

Een aantal maanden geleden heb ik een blog geschreven over de nieuwe features van C#. Daarin beschrijf ik de uitbreidingen op Records, het “Required” keyword, Argument-null checks, global en file-scoped namespaces, en auto backing fields. TLDR? Hieronder een korte samenvatting in 5 regels code.

 

 

De “Implicit usings” in het voorbeeld zijn overigens nieuw en werden niet beschreven in die blog. Implicit usings is een project setting, waarmee je aangeeft dat de compiler de meest logische usings als global usings moet toevoegen aan het project. “Using system” hoef je dan bijvoorbeeld niet zelf kenbaar te maken, want dat zal bijna altijd wel nodig zijn. Het rijtje usings dat wordt toegevoegd is afhankelijk van het project type, aangezien een webapplicatie gedeeltelijk andere usings zal gebruiken als een desktop applicatie.

Minimal API’s

In dezelfde blog werd ook aandacht besteed aan “minimal APIs”. In een handomdraai en met 3 regels code creëer je een Web API.

 

 

De usings zijn implicit global usings en door gebruik te maken van de feature “Top-level statements” is de program class en de main method niet meer nodig. Ideaal voor kleine API’s of snel een Mock in de lucht gooien.

YARP

Een andere interessante release is YARP, wat staat voor Yet Another Reverse Proxy. Een reverse proxy luistert naar binnenkomende requests en routeert deze naar de juiste service. Onder andere bij Microservice architectuur zie je deze onherroepelijk terug. YARP is een open-source reverse proxy gemaakt in .NET 6 en al in productie bij Microsoft zelf. Dus ondanks dat het de eerste release betreft is het nu al proven technology! Zeker de moeite waard om eens verder in te duiken.

 

 

En nu verder

In maart 2021 hebben we een artikel geschreven over hoe de toekomst van .NET eruit ziet. Inmiddels is een deel van wat toen nog toekomst was, het heden geworden. Het is vanaf nu dus mogelijk om over te stappen op de nieuwste long-term support versie van .NET en gebruik te maken van alle voordelen wat betreft ondersteuning en snelheid.

Wilt u weten wat dit voor uw software betekent? Neem dan contact met ons op en we kunnen u adviseren over de mogelijkheden.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Christian Peeters

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.