BLOG

Nieuws

My friend Cayla pratende bluetooth pop blijkt afluisterapparaat

7 december 2016

Dat een knuffel of pop een luisterend oor kan zijn voor kinderen, is in het geval van ‘My friend Cayla’ misschien iets te letterlijk genomen. Die pop kan namelijk gebruikt worden om gesprekken af te luisteren op afstand, met behulp van een smartphone. Software kan tegenwoordig zoveel meer dan waar wij bij stil staan of ons bewust van zijn. En software zit overal, ook in het vernuftige speelgoed van tegenwoordig.

 

My friend Cayla

My friend Cayla, of kort: Cayla, geeft antwoord op de vragen die kinderen aan haar stellen. Om dit te kunnen, moet de pop via een app op een smartphone ‘verbonden’ zijn met het internet. Die app stuurt de vraag van het kind eerst naar het bedrijf achter de pop in Amerika, waar de software aldaar de vraag omzet in een zoekopdracht. De pop leest vervolgens het resultaat van de zoekopdracht hardop aan het kind voor. So far so good, zou je denken, maar niks is minder waar.

De connectie tussen de pop en de smartphone wordt gemaakt met Bluetooth. Dergelijke verbindingen horen eigenlijk dubbelzijdig beveiligd te worden: dat wil zeggen dat er op beide apparaten toestemming moet worden gegeven alvorens de verbinding plaatsvindt. Maar bij Cayla ontbreekt die beveiliging. Dat betekent ook dat iedereen met een smartphone contact kan leggen met zo’n pop en die vervolgens gebruiken als afluistermicrofoon. Maar er kan nog meer: je kan de pop ook op afstand dingen laten zeggen via de app.

Persoonsgegevens en privacy

Bart Smit en Intertoys hebben de verkoop van de pop inmiddels gestaakt. Van de pop zijn enkele honderden exemplaren verkocht de afgelopen twee jaar, aldus Blokker holding, moederbedrijf van onder andere Bart Smit en Intertoys. In de Verenigde Staten is er al een verbod geëist op Cayla door verschillende burgerrechten- en consumentenorganisaties omdat de producent van Cayla het niet zo nauw neemt met de privacyregels. De app vraagt bijvoorbeeld naar de naam van het kind, de namen van de ouders, het adres van het kind en de naam van de school. Maar het gaat nog verder: ook de geografische locatie van de pop wordt samen met het IP adres opgeslagen. Dit alles kun je direct herleiden en van privacy is dus geen sprake meer. Die gegevens kunnen ook nog eens aan adverteerders worden doorgespeeld, evenals de vragen die de kinderen aan de pop stellen. Dit staat wel in de gebruikersvoorwaarden. Maar die zijn enkel te lezen op het moment dat je de app installeert: daarna niet meer. Van Cayla is ook een ‘broertje’, gericht op de jongens: I-Que.