BLOG

Softwareontwikkeling

Maatwerk software versus standaard software

24 oktober 2015

Automatisering van bedrijfsprocessen en het gebruik van software applicaties gaan hand in hand. Er zijn talloze mogelijkheden om door middel van softwaregebruik bedrijfsprocessen te versnellen en/of vergemakkelijken. Als u dan op het punt gekomen bent dat u een nieuwe applicatie nodig heeft, komt u voor de keuze te staan: heb ik een standaard pakket nodig of kan ik beter voor maatwerk kiezen? Beide types software hebben voor- en nadelen. In dit artikel proberen we u te helpen in uw beslissingstraject door niet alleen die voor- en nadelen te bespreken maar ook aan te geven welke soort software bij welk type proces hoort.

Standaard software

Standaard software is eenvoudig en snel aan te kopen en (bijna) direct klaar voor gebruik. Het heeft het voordeel dat het relatief goedkoop is omdat het slechts één keer ontwikkeld hoeft te worden en daarna door veel mensen gebruikt kan worden. Dat drukt de prijs. De ontwikkelaar van de software kan zijn investering in de ontwikkeling spreiden over het aantal afnemers. Daarnaast is ook de ondersteuning vaak goedkoper.

Standaard software is in het algemeen aardig betrouwbaar omdat het bij een groot aantal klanten is ingezet en getest, waardoor de belangrijkste fouten al naar voren zijn gekomen en opgelost. Daarmee krijgt u dus goed doorontwikkelde software. Ook zijn er regelmatig updates voor standaard softwarepakketten.

Daarnaast is er gemakkelijker ondersteuning te vinden voor een standaard product: het is immers niet alleen voor u ontwikkeld en er is een groot aantal klanten dat dus ook een beroep wil doen op ondersteuning.

De implementatie van de software is doorgaans sneller dan die van maatwerk software. Daarnaast vraagt het minder van uw medewerkers. De implementatie van de standaard software volgt doorgaans de best practices omtrent het automatiseren van bedrijfsprocessen, die een ontwikkelaar heeft opgedaan bij allerlei verschillende bedrijven. Dus bewezen effectieve praktijken die door andere bedrijven al (jaren) worden gebruikt en waar u dus met relatief weinig moeite ook van kunt profiteren om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Nog even de voordelen van standaard software kort op een rijtje:

  • Goedkoper dan maatwerk
  • Betrouwbare goed doorontwikkelde producten
  • Regelmatig updates doordat de leverancier met het grote aantal klanten kan blijven investeren in de software
  • Gemakkelijker ondersteuning te vinden: alle klanten kunnen immers met dezelfde problemen te maken krijgen, waardoor de leverancier die daarna sneller kan oplossen of een update kan releasen die het oplost
  • De implementatie vergt slechte minimale inspanningen en biedt u de kans om door middel van kennis opgedaan bij de best presterende bedrijven, uw bedrijfsprocessen te optimaliseren

Met deze zaken genoemd te hebben, kunnen we concluderen dat standaard software vooral passend is bij de automatisering van relatief simpele bedrijfsprocessen. Voor meer complexe bedrijfsprocessen, bedrijven in een niche markt of wanneer u verwacht met u organisatie snel te groeien, is standaard software niet geschikt.

Maatwerk software

Maatwerk software wordt specifiek voor uw bedrijf en uw processen op maat gemaakt. Het sluit naadloos aan bij uw wensen waardoor u het bedrijfsproces niet hoeft aan te passen aan de applicatie; die is immers al aan u aangepast. De ontwikkelaar kan zich puur toeleggen op uw wensen en hoeft geen rekening te houden met andere gebruikers, zoals bij standaard software wel het geval is. U krijgt geen overbodige zaken in uw applicatie die haar onoverzichtelijk maken; alleen de functionaliteit die u ook echt gebruikt, wordt erin opgenomen.

De speciaal voor uw organisatie gemaakte software kan na opleveren ook gemakkelijk met de organisatie meegroeien. Als u een standaard pakket heeft en uw organisatie groeit waardoor het pakket niet meer voldoet, bent u voor het meegroeien van het pakket volledig afhankelijk van de ontwikkelaar van de standaard software. Meestal loopt de groei van de software niet gelijk met de groei van uw organisatie, waardoor de software niet meer goed bij uw organisatie past en u na een tijd alsnog naar iets anders moet gaan kijken. Bij een maatwerk applicatie kunt u de ontwikkelaar gewoon vragen de nodige aanpassingen uit te voeren, waardoor de software weer up-to-date is en meegroeit met uw organisatie.

Doordat u met maatwerk software iets in huis haalt dat speciaal voor u gemaakt is, heeft u onderscheidend vermogen. Bedrijven die werken met standaard pakketten hebben allemaal dezelfde functionaliteit waarmee ze hun bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Als u maatwerk heeft, is het mogelijk om unieke functionaliteit te implementeren, waardoor u de concurrentie voor kunt blijven.

De voordelen van maatwerk software nog even op een rijtje:

  • De functionaliteit sluit naadloos aan op uw wensen
  • De applicatie groeit altijd feilloos mee met uw organisatie
  • Er zitten geen overbodige functies in de op maat gemaakte software, waardoor de software veel overzichtelijker is en meer gebruiksgemak kent
  • Het is mogelijk unieke functionaliteiten in de software te bouwen, waardoor u onderscheidend bent ten opzichte van uw concurrent
  • Ook de meer complexe bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd doordat u niet beperkt wordt door standaard pakketten die onvoldoende functionaliteit bieden

Hieruit kunnen we concluderen dat maatwerk software vooral erg geschikt is voor complexe(re) bedrijfsprocessen en voor bedrijven die actief zijn in een nichemarkt (waar geen passende standaard software voor beschikbaar is). Ook als u verwacht met uw organisatie snel veel te zullen gaan groeien, kan maatwerk de betere keuze voor u zijn.

Senet is met jarenlange ervaring in software ontwikkeling een gevestigde speler in de ICT branche. Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden binnen maatwerk software of advies willen hoe u uw bedrijfsproces het beste kunt automatiseren, neem dan zeker eens contact op met Geurt Jan van Ek via onderstaand formulier of 040-2930395. Hij helpt u graag met een vrijblijvend adviesgesprek. 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.