BLOG

Achtergronden

Factuur maken in Excel

15 augustus 2016

Een factuur maken in Excel maken was tot enkele jaren geleden voor veel kleine ondernemers nog de standaard. Tegenwoordig zijn daar al veel vervangers voor gekomen. Waar voor kleine ondernemers facturen maken in Excel (of Word) vaak gelijk stond aan het kopiëren van oude facturen of een standaard sjabloon invullen, zijn er nu veel simpele online alternatieven die als webapplicatie in de cloud draaien. Zeker de gratis varianten zijn populair. Maar daar zitten toch vaak haken en ogen aan, waar men pas tegenaan loopt bij het intensievere gebruik van het factuurprogramma.

Excel versus maatwerk software

Daarnaast is het factureren in Excel ook alles behalve ideaal. Het is foutgevoelig en minder efficiënt dan een online factuurprogramma dat speciaal hiervoor ontworpen is. Ondernemers aarzelen soms om over te stappen van een factuur maken in Excel naar een factuur applicatie. ‘In Excel heeft men meer controle, kan men alles naar eigen wens inrichten en (blijven) veranderen’, zijn veel gehoorde argumenten. Toch kan een (maatwerk) applicatie voor facturatie u meer vrijheid bieden dan u op het eerste gezicht zou denken. Daar heeft een maatwerk applicatie dan ook de voorkeur boven een standaard softwarepakket: u kunt vanaf het eerste moment meedenken in de ontwerpfase. U kunt precies dát laten inbouwen waarvan u denkt dat het nodig is voor de facturatie aan uw klanten. Net als in Excel is het mogelijk om later nog functionaliteit toe te voegen of zaken weg te halen. Bij een maatwerk factureer applicatie heeft u daarnaast ook geen onnodige/overbodige knoppen die het beeld onoverzichtelijk maken zoals bij standaard factureer software vaak wel het geval is.

Voordelen van online factureren

In principe zou boekhouden in Excel kunnen als je als bedrijf heel klein bent en zal blijven. Maar wees eens eerlijk: welke ondernemer heeft nou de wens heel klein te blijven? Groei is toch de droom van de meeste ondernemers. Met het oog op groeien komt er vroeg of laat een moment dat factureren in Excel niet meer volstaat. Dan is het goed om in ieder geval eens te oriënteren en te inventariseren welke mogelijkheden er zijn op het gebied van online factureren.

Wij snappen dat factureren in Excel u een bepaald vertrouwd en zeker gevoel geeft door de controle die u heeft en houdt. Maar diezelfde controle kunt u ook uitoefenen in een webapplicatie voor facturering. De applicatie kan zo simpel of uitgebreid worden gebouwd als u dat wenst. Daarnaast kunnen er specifieke zaken bij uw bedrijf gaande zijn die u niet zomaar terugvindt in een standaard facturatiemodule. Senet bouwt deze in een maatwerk applicatie moeiteloos voor u in. Zodat uw facturatie applicatie ook echt past bij uw organisatie én deze met u meegroeit!

Naast meer overzicht, precisie en een besparing van tijd en geld, biedt een factuur applicatie ook meer inhoudelijke mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld een directe betalingsmogelijkheid naar Paypal of iDeal worden opgenomen in de elektronische factuur. Dat zorgt ervoor dat de kans groter wordt dat uw klanten tijdig(er) betalen en u minder herinneringen hoeft te versturen: win-win.

Indien u graag eens wilt sparren met één van onze collega’s wat voor uw bedrijf de beste optie is? Aarzel dan niet en geef ons een belletje. Marcel van Senet maakt graag vrijblijvend een afspraak met u en legt u de mogelijkheden persoonlijk uit.

 

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek