BLOG

Achtergronden

De toekomst van .Net

1 maart 2021

Het applicatie framework van Microsoft, .Net, bestaat al een aardige tijd en heeft in zijn bestaan al behoorlijk wat veranderingen doorgemaakt. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van .Net?

Geschiedenis in vogelvlucht

De allereerste release van het .Net Framework was op 13 februari 2002. Het framework bestaat uit een groot aantal klassen die een ontwikkelaar kan gebruiken bij het schrijven van software, alsook een aantal compilers die gebruikt worden om de programmacode om te zetten naar uitvoerbare machinetaal.

Door de jaren heen zijn er grote en kleinere updates geweest met uitbreidingen op het framework. Features zoals WinForms (desktop applicaties) en ASP.NET (webapplicaties) zijn al sinds versie 2 onderdeel van het framework. In latere versies zijn onderdelen toegevoegd zoals WPF, WCF, Linq, Entity Framework en meer. 

De laatste en uiteindelijke versie was het .Net Framework 4.8 dat uitkwam in april 2019. Vanaf dat moment worden alle uitbreidingen en updates opgenomen in de crossplatform variant; .Net Core. Applicaties die ontwikkeld zijn met versie 4.8 van het framework blijven gewoon werken. Sinds versie 3.5 wordt het .Net Framework gezien als een onderdeel van het Windows besturingssysteem. De duur van ondersteuning wordt daardoor bepaalt door de support lifecycle van het besturingssysteem. Voor versie 4.8 geldt dat het ook wordt opgenomen in toekomstige versies van Windows. Updates zullen zich echter beperken tot noodzakelijke security updates.  

.Net Framework vs .Net Core

.Net Core is een subset van het .Net framework en is, in tegenstelling tot het .Net Framework, cross-platform (het werkt op Windows, Linux en macOS systemen) en is voor een groot gedeelte open source. De opbouw is meer modulair waardoor bij de ontwikkeling van software enkel de noodzakelijke bibliotheken gebruikt kunnen worden zonder extra onnodige ballast. De eerste release van .NET Core was in juni 2016. Vanaf  november 2020 is de naam .Net Core gewijzigd in .Net.

.Net 5

.Net 5 is uitgebracht in november 2020 en is de opvolger van .Net Core 3.1. In deze versie zijn het oorspronkelijke .Net Framework en .Net Core samengevoegd tot één SDK (Software Development Kit), één  BCL (Base Class Library) en één set met programmeer hulpmiddelen. Daarnaast bevat .Net 5 onder meer de volgende features:

  • Native Application Support (Ontwikkelen van applicaties voor Desktop, Android en IOS)
  • Web Application Support voor verschillende platformen (Web, Desktop, Mobile)
  • Verbeterde ondersteuning voor containers
  • Ondersteuning voor HTTP 3
  • Verbeterde performance, snellere algoritmes in de BCL.

Roadmap en Long Term Support

Microsoft heeft aangekondigd vanaf .Net 5, elk jaar in november een nieuwe versie te lanceren met uitbreidingen en verbeteringen. Hierbij geldt dat elk even versienummer als LTS (Long Term Support) kan worden beschouwd. Dit betekent dat de ondersteuning van .Net 5 stopt, 3 maanden na de release van .Net 6. Voor .Net 6 geldt dat het tot drie jaar na de officiële releasedatum ondersteuning biedt. Onderstaande afbeelding geeft de roadmap en LTS weer van .Net Core / .Net

releases .NET

 

Wat betekent dit voor mijn software?

Het .Net Framework 4.8 blijft dus voorlopig ondersteund (zo lang als de Windows versie het ondersteunt). Veel applicaties hoeven daarom niet op stel en sprong omgezet te worden naar .Net (Core of 5). Echter diverse onderdelen van applicaties kunnen los staan van het .Net Framework. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar ASP.NET, dan zijn ASP.NET MVC, ASP.NET Web Pages, ASP.Web API en ASP.net SignalR geen onderdeel van het framework, maar worden gezien als “tools”. Voor een “tool” geldt dat Microsoft de ondersteuning kan stoppen los van het Framework of Windows. Minimaal 1 jaar vooraf zal Microsoft bekend maken dat de ondersteuning zal stoppen.

Vroeger of later zul je dus de overstap moeten maken van het .Net Framework naar .Net. Het is daarom wel van belang dat je gaat nadenken over hoe je deze overstap gaat maken. Enkele vragen die je hierbij kunt stellen zijn:

  • Ga je nu naar .Net Core 3.1 omdat dit nu de Long Term Support (LTS) versie is? En migreer je daarna naar .Net 5 en .Net 6 om de stappen kleiner en overzichtelijker te houden?
  • Sla je .Net 5 over en wacht je op de LTS van .Net 6? Of gebruik je .Net 5 om te leren hoe de migratie verloopt en om vroegtijdig gebruik te kunnen maken van de nieuwste features?
  • Wellicht is het een optie om de applicatie in delen om te zetten naar nieuwe .Net versies door gebruik te maken van een moderne architectuur?

 

Er zijn dus veel keuzes en mogelijkheden. Senet heeft veel ervaring met het bouwen, onderhouden en herstructureren van software. Afhankelijk van uw situatie kunnen we vrijblijvend advies uitbrengen over hoe uw applicaties toekomstbestendig blijven.

 

Bronnen:

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Christian Peeters

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.