BLOG

Databeveiliging, Nieuws

Databeveiliging: het belang van encryptie

18 februari 2016

Apple is door de Amerikaanse inlichtingendiensten gesommeerd om de iPhone te kraken van een terrorist. Het bedrijf heeft geweigerd omdat het de dataveiligheid van andere klanten in gevaar kan brengen. De inlichtingendiensten wilden dat Apple een software key, een soort ‘loper’,  zou maken waarmee de overheid in de telefoon kan kijken. Het maken van zo’n sleutel is ongewenst gezien die ook in verkeerde handen kan belanden en de gevolgen dan niet te overzien zijn.

Tim Cook, CEO bij Apple, spreekt in een open brief aan de klanten van Apple zijn angst uit over de eisen van de overheid. “Als dit wordt toegestaan en de overheid het gemakkelijker mag maken om je iPhone te ontgrendelen, kan diezelfde overheid vervolgens ook gemakkelijk toegang krijgen tot ieders mobiele apparaat en de daar aanwezige data opslaan.”

De zaak is voor gekomen en de rechter heeft geoordeeld dat Apple de FBI moet helpen om de telefoon te kraken. Apple weigert vooralsnog en gaat in hoger beroep. De uitspraak daarin volgt nog.

Hacken nog slechts een kwestie van tijd

De Amerikaanse inlichtingendiensten willen dat Apple het systeem uitzet dat alle data wist als er tien keer een foute pincode is ingevoerd. Daarnaast willen ze de mogelijkheid om een pincode elektronisch te kunnen invoeren. Daarvoor moeten delen van de sterke beveiliging worden weggehaald en nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd. Met de aanpassingen die de FBI van Apple eist, zou het een heel stuk makkelijker worden om iPhones met brute kracht van buitenaf te openen door gewoon miljoenen mogelijke combinaties elektronisch te laten invoeren in plaats van handmatig. Voor een computer is het dan een kwestie van tijd om de iPhone te openen. Niet alleen de overheid kan op deze manier in ieders mobiele apparaat en aan de persoonlijke data. Het bestaan van dergelijke software is vooral gevaarlijk indien die in verkeerde handen valt. De gevolgen zijn dan niet te overzien.

Belang van encryptie

Smartphones, zoals de iPhone, zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Mensen gebruiken ze om een ongelooflijke hoeveelheid aan persoonlijke informatie op te slaan, zoals gesprekken, foto’s, notities, contacten, financiële informatie en zelfs informatie over waar we geweest zijn en waar we nog heen zullen gaan. Zulke gevoelige informatie moet uiterst secuur worden bewaard. Databeveiliging is dan ook een essentieel onderdeel van de software voor de smartphone en een groot goed voor Apple. Alle informatie moet beschermd zijn tegen hackers en criminelen die toegang willen tot die data. Diefstal en gebruik van de gestolen data kan desastreuze gevolgen hebben. Klanten van grote technologische bedrijven zoals Apple, gaan ervan uit dat zij alles in hun macht doen om die persoonlijke gegevens te beschermen.

Gedurende vele jaren is encryptie als databeveiligingsmethode gebruikt om de klant te beschermen. Het is de enige manier om persoonlijke informatie veilig te stellen, zegt Apple. Sommige bedrijven stellen de data zelfs buiten eigen bereik omdat ze geloven dat de persoonlijke data van de klant ook alleen van de klant is en van niemand anders. Google topman Sundar Pichai steunt Apple in het standpunt omtrent dataveiligheid en het niet willen kraken van de iPhone. Hij onderstreept het belang van encryptie als enige veilige manier van databeheer. De Google topman vindt Cook’s boodschap belangrijk. “Door bedrijven te dwingen om hacken mogelijk te maken, komt de privacy van gebruikers in gevaar”, aldus Pichai. “We bouwen software om gebruikersdata veilig te houden en geven de autoriteiten alleen toegang als hiervoor een legitieme reden is. Dat is nog altijd totaal iets anders dan bedrijven die verplicht worden om de data en apparaten van gebruikers te kraken. Als de rechter dit goedkeurt schept dat een heel gevaarlijk precedent.”

Zijn uw data veilig?

Er is veel mogelijk met de juiste applicaties om data veilig te stellen, niet alleen particulier maar ook zeker zakelijk. Wilt u meer weten over databeveiliging of vraagt u zich af wat Senet kan doen op het gebied van Databeveiliging voor uw bedrijf, neem dan zeker eens contact op met Geurt Jan van Ek via onderstaand formulier voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!

Zie onze privacyverklaring.