BLOG

Evenementen

Nederlandse Codeweek is weer van start

15 oktober 2015

Codeweek

In de week van 10 t/m 17 oktober is het weer Codeweek. Een Europees initiatief om leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs te enthousiasmeren voor programmeren. In Nederland wordt het initiatief vanuit Codepact georganiseerd en nemen daarnaast verschillende bedrijven (zoals Microsoft, Google en IBM) deel om programmeerlessen te kunnen verzorgen op scholen.

De kinderen krijgen de kans zelf te leren programmeren en worden in de Codeweek uitgedaagd door middel van het maken van een eigen game. Ze krijgen een beter beeld van programmeren en hoeveel onderdelen van het dagelijks leven mogelijk zijn door programmeren, bijvoorbeeld sociale media als Instagram en Twitter of hun favoriete computerspel.

Codepact

Codepact ondersteunt deze week de activiteiten die door heel Nederland worden georganiseerd. Kinderen kunnen bijvoorbeeld apps bouwen, games maken en meedoen aan innovatiewedstrijden. Door de verschillende bedrijven die zich aansluiten bij het initiatief heeft Codepact nu al de middelen om zo’n 250.000 leerlingen te leren programmeren. In sommige landen is programmeren al geïntegreerd in het basisonderwijs, zoals bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Programmeren is de toekomst en om kinderen van nu daar al vast goed op voor te bereiden, is het belangrijk om ook in het Nederlandse onderwijs het programmeren een vaste plek te geven.

“Door de jaarlijkse Codeweek zal er hopelijk in Nederland ook meer aandacht komen voor programmeren en het belang daarvan voor de toekomst van de jeugd. We willen niet dat de jeugd hier de boot mist en daarnaast is het voor bedrijven in de ICT erg belangrijk om ook weer nieuw jeugdig talent aan te kunnen trekken. Er is immers werk genoeg en dat zal alleen maar toenemen.”

RTL Late Night
Ook in de landelijke media wordt deze week extra aandacht besteed aan programmeren. Een mooi praktijkvoorbeeld van een jong talent is Jiami. Zij werd uitgenodigd bij in de talkshow RTL Late Night om haar verhaal te doen. Zij zette zelf met code haar blog in elkaar en heeft zich al van kinds af aan geïnteresseerd in code. Door veel af te kijken en na te doen heeft zij de kneepjes van het vak geleerd. Op haar blog kun je het fragment van RTL Late Night terugkijken.

Praat mee met #CodeEU