BLOG

Nieuws

CodePact: ICT-onderwijs op de basisschool moet worden opgenomen in het regeerakkoord

7 maart 2017

CodePact wil dat er structureel meer aandacht komt voor programmeren op de basisschool

Zoals u vast niet ontgaan is, zijn er op 15 maart Tweede Kamer verkiezingen. Met het oog daarop, heeft CodePact op maandag 6 maart een oproep in de Telegraaf en in het Financiële Dagblad geplaatst om ICT onderwijs op de basisschool als punt in het regeerakkoord te krijgen. De lijsttrekkers worden in de ingezonden brief opgeroepen hier afspraken over te maken in het komende regeerakkoord. CodePact heeft als doel ‘alle kinderen ‘digivaardig’ maken’. Dat houdt in dat kinderen vroeg kennis maken met programmeren en ze daardoor meteen al de eerste step zetten tot computational thinking: een denkwijze die essentieel wordt voor hun toekomst. CodePact vraagt nu de komende regering deze tekst op te nemen in het nieuwe regeerakkoord:

“Dit kabinet gaat ervoor zorgen dat kinderen en jongeren op structurele wijze digitale vaardigheden (waaronder programmeren) aanleren en biedt leraren de kans zich hierop versneld bij te scholen.”

Maar met alleen het regeerakkoord zijn we er nog niet. Leraren zullen (snel) bijgeschoold moeten worden om de lessen te kunnen geven, eventueel aangevuld met experts uit het vakgebied. De brief is ondertekend door onder andere Google, Microsoft en IBM. Volgens deze organisatie krijgen kinderen in Nederland op dit moment niet de vaardigheden mee die zij later nodig zullen hebben als werknemer, ouder en simpelweg burger om zich te kunnen redden en kansen krijgen zich verder te ontwikkelen.

ICT onderwijs voor elk kind op de basisschool

Tot nu toe is er al veel bereikt door CodePact en de vele partners en vrienden van de organisatie die het doel een warm hart toe dragen: sinds de oprichting in mei 2015 hebben al 170.000 kinderen kennis kunnen maken met programmeren. Veel enthousiaste ouders, leraren en vakmensen hebben zich hier belangeloos voor ingezet. Maar toch is dat ook waar het mis gaat, want het aanleren van zulke essentiële vaardigheden moet je niet van het geluk dan wel toeval van vrijwilligers laten afhangen. Natuurlijk is het fantastisch wat er bereikt is, maar we willen toch dat ieder kind deze kennis en vaardigheden kan aanleren en dat hier continuïteit en uniformiteit in komt? De politiek speelt daar een essentiële rol in.

Over CodePact

CodePact is opgericht in 2015, geïnitieerd door Neelie Kroes. Het gaat om een publiek-private samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, onderwijs en non-profit organisaties. CodePact werkt met partners (o.a.) uit het bedrijfsleven om zoveel mogelijk kinderen kennis te kunnen laten maken met het programmeren. Als wij als bedrijven en maatschappij goed personeel willen, moeten we daarin investeren aangezien de kinderen van vandaag de werknemers van morgen zijn. De landen om ons heen zijn hierin vaak al veel verder en waarbij programmeren echt al een plek in het (basis)onderwijs heeft. Daar moeten we in Nederland ook naar toe.
deel-codepact-brief-verkiezingen-2017