BLOG

Onderwijs

Blockchain in het onderwijs

26 maart 2018

Blockchain is de laatste tijd veel in het nieuws geweest vanwege de hype rond het cryptogeld: de Bitcoin komt tot stand middels blockchain. Toch gaat de blockchain technologie veel verder en zal het ook zijn intrede gaan doen in het onderwijs. Mocht u eerst meer willen weten over wat blockchain nou precies is, dan raden wij u een eerder door ons geschreven blog aan: ‘Wat is blockchain?

Het internet wordt al jaren gebruikt voor informatie-uitwisseling, ook binnen het onderwijs. Maar voor het uitwisselen van zaken met waarde, zoals diploma’s of valuta, is het internet niet veilig genoeg. Blockchain technologie biedt daarvoor een alternatief. Door blockchain komen er letterlijk bouwblokken op de markt die in elkaar passen en voor een veilige unieke keten zorgen. En dit zonder dat er nog de tussenkomst van een logge controlerende instantie nodig is. Data wordt middels encryptie opgeslagen en kan niet meer zomaar veranderd worden.

Waarom blockchain

Het vertrouwen in de huidige ‘controlerende’ instanties zoals de banken en overheidsinstellingen loopt hard terug. Ze worden gezien als logge instellingen die voor vertraging zorgen, veel geld kosten en eigenlijk maar weinig opleveren. De corruptieschandalen en hackpogingen die in het nieuws komen helpen de instanties zeker niet met hun huidige imago. Blockchain biedt dat veilige gevoel wel door encryptie en ketenvorming. In blockchain kan veel geautomatiseerd worden, wat weer zorgt voor een standaardisatie in de manier van werken en voor een administratie die minder tijd kost en minder fraudegevoelig is.

Blockchain gebruiken in het onderwijs

Op dit moment wordt blockchain vooral toegepast in de financiële sector en wordt er daarbuiten vooral geëxperimenteerd met pilots en proof-of-concepts. Toch zijn er zeker al situaties te bedenken waar blockchain technologie in het onderwijs van meerwaarde kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan maatwerk software voor registratie en verificatie van resultaten. Bij de registratie van onderwijsresultaten zoals diploma’s en examencijfers is het wenselijk om vervalsing van de administratie, zoals het achteraf wijzigen van resultaten, onmogelijk te maken. Blockchain biedt daar de juiste technologie voor. Nauwkeurigheid, snelheid en samenwerking zijn erg belangrijk bij de registratie van onderwijsresultaten. Blockchain kan voor samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen zorgen, zonder dat de administratieve last toeneemt.

Blockchain kunt u als school niet alleen gaan ‘doen’. De kracht van blockchain zit hem juist in de ketenvorming: vertrouwen creëren tussen partijen zonder dat de administratieve last toeneemt. Blockchain in het onderwijs staat nu nog in de kinderschoenen. Er moet nog veel getest en geleerd worden. De verwachting is dan ook dat de echte toepassing van blockchain in het onderwijs nog zeker 5 jaar op zich laat wachten. Toch is het goed om deze ontwikkelingen in de gaten te houden en deel te nemen aan de pilots in de markt om goed voorbereid te zijn op de toekomst.

Wilt u verder sparren over veilige software bij uw onderwijsinstelling of heeft u behoefte aan een applicatie voor het veilig registreren en verifiëren van onderwijsresultaten? Neem dan contact op met ons op. Senet heeft besloten alle onderwijskennis die in huis is, te bundelen in een speciale onderwijsorganisatie: FirstKlas. FirstKlas levert standaard applicaties voor het onderwijs, zoals OERknal, FormuLeer en StageKompas. Op de FirstKlas website leest u meer.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Elbert de Bruin

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.