BLOG

Nieuws

IT kennis schiet tekort; Nederland niet klaar voor cyberaanvallen uit het buitenland

31 augustus 2017

Nederland is niet genoeg voorbereid op digitale aanvallen vanuit het buitenland. Dit komt naar voren uit een interview in de Volkskrant met brigadegeneraal en strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber, Wilfred Rietdijk. Hij maakt zich hard voor een centraal orgaan dat zich specifiek en permanent bezighoudt met dit onderwerp.

Nederland doelwit voor cyberaanvallen

De opzet van de nationale veiligheid moet meegaan met zijn tijd. Van oudsher is die opgedeeld in drie zuilen: defensie, politie en inlichtingen. Dat past niet meer bij de huidige tijd waar veel criminaliteit digitaal plaatsvindt, zoals cyberaanvallen. De dreiging wordt steeds omvangrijker maar de kennis hierover en aandacht hiervoor nemen niet toe. “We zijn een rijk land met veel intellectueel eigendom. Er is hier veel te halen, dus wij zijn zeker een doelwit.”

Oud-medewerker van de Nationale Recherche, Inge Philips, vertelt over haar verbazing over het gebrek aan interesse voor cyberveiligheid in de Nederlandse politiek én samenleving. Maar vooral het gebrek aan kennis is volgens Philips een probleem bij cyberaanvallen. “Waar het misgaat, is bij de verkiezingen. Wij als samenleving, als bevolking, hebben 150 kamerleden gekozen in maart waarvan er niet één een IT achtergrond heeft en waar ook structureel geen belangstelling is voor het onderwerp Cybersecurity.”, zoals zij aangeeft in EenVandaag.

 

Er is in Nederland nog steeds veel meer aandacht voor criminaliteit op straat dan via de digitale achterdeur. De burger is veel meer bezig met het gevaar om op straat beroofd te worden en daarvoor goed op te passen, dan met het gevaar dat er online wordt ingebroken en je pensioen wordt geroofd. Dat heeft alles te maken met het verschil tussen de fysiek gevoelde dreiging die men zich direct kan voorstellen en de digitale amorfe dreiging die voor het gevoel ver van men af ligt. Die attitude moet veranderen.

Informatieoorlog

Het klinkt wellicht dramatisch maar deze cyberaanvallen zijn wel degelijk een nieuwe vorm van oorlog voeren. Denk daarbij aan het verspreiden van nepnieuws en aan hacks van grote systemen die essentieel zijn voor het functioneren van de maatschappij. Als voorbeeld van deze nieuwe manier van oorlog voeren noemt Rietdijk ook de vanuit Rusland geïnitieerde valse berichten rondom de case MH17. Rusland probeerde op die manier het Nederlandse nieuws te manipuleren. Door een nauwere samenwerking tussen de verschillende veiligheidsonderdelen én de media zou dit in de toekomst veel sneller doorprikt moeten kunnen worden.

 

Hier vind je de link naar het interview in de Volkskrant.