BLOG

Trends

Maatwerk software met building blocks

21 februari 2017

Maatwerk software met building blocks is een trend die steeds meer in opkomst is. Soms wordt naar deze methode gerefereerd als ‘maatwerk software zonder programmeren’, maar dat is niet geheel correct. Om tot maatwerk software te komen zal er altijd een stukje op maat ingericht moeten worden. Maar niet de gehele applicatie hoeft opnieuw gebouwd te worden: er is mogelijkheid tot hergebruik van eerder ontwikkelde software, mits je met de building block methode werkt. Daarbij gaat het om het opdelen van software in blokken, waarbij je allerlei basisblokken maakt en die eindeloos kunt combineren maar vooral kunt hergebruiken om tot nieuwe software applicaties te komen. Door deze manier van werken wordt veel tijd en daarmee geld bespaard. De ontwikkeltijd neemt aanzienlijk af en de klant kan sneller genieten van zijn nieuwe maatwerk software product.

Sorecycleftware hergebruik door middel van ‘building blocks’

Specificaties, design en code kunnen allemaal worden hergebruikt indien ze worden behandeld als bouwblokken, de zogenaamde ‘software building blocks’. IBM heeft onlangs dit concept ontwikkeld en toegepast, met succes.

Maar de mogelijkheden zijn nog veel breder dan het hergebruik van code, design en specificaties. Er kan ook gedacht worden aan hergebruik van test cases, prototypes, frameworks en templates.

Er wordt vaak onterecht gedacht dat maatwerk software oplossingen altijd van scratch af worden gebouwd, voor elke klant opnieuw. Een maatwerk software oplossing is meestal een mix van open-source (PHP) of .NET software, custom code en standaard elementen. Voor de start van een software project wordt gekozen voor een framework. Dit raamwerk oftewel framework is de basis voor het software project en biedt randvoorwaarden waar de code en het uiteindelijke product aan moeten voldoen. Voorbeelden van de bekende frameworks zijn Zend, Hybernate en CakePHP. Welk framework gekozen wordt is sterk afhankelijk van de eisen aan het te ontwikkelen software product.

Voordelen van hergebruik van software

De belangrijkste kernvoordelen van het hergebruiken van software betreffen besparing van tijd en geld:

  • De ontwikkeltijd wordt korter
  • De (ontwikkel)kosten per applicatie worden lager
  • De klant kan sneller van de nieuwe applicatie genieten
  • De software kan makkelijker in kleinere teams worden ontwikkeld
  • Het is gemakkelijker om mensen (gelijktijdig) aan verschillende projecten te laten werken
  • Onderhoudskosten voor software nemen af
  • De kwaliteit van de software neemt toe
  • Standaard software oplossingen worden bereikbaar voor meer organisaties

Geld besparen bij de ontwikkeling van software

Naast het hergebruiken van software middels building blocks, kan er op nog meer manieren geld bespaard worden. Zo zijn open-source frameworks in de regel gratis te gebruiken. Daarnaast is er in de wereld van open-source software een grote community van software engineers die elkaar helpen bij vragen en uitdagingen. Iets waar u als klant indirect ook weer van profiteert. Ook dragen de programmeurs bij aan de codebase met stukken vrijgegeven code die door andere weer mag worden gebruikt. Wij selecteren voor u uiteraard alleen delen uit de codebase die nuttig en veilig zijn voor uw applicatie. Omgekeerd dragen wij ook bij aan de codebase maar altijd met uw privacy en dataveiligheid voorop. Zo houden we de codebase veilig en up-to-date en besparen we allemaal tijd en geld. Zo kunnen standaard modules worden hergebruikt maar natuurlijk blijft Senet voor u nieuwe functionaliteit ontwikkelen: want dat vinden we het mooie aan maatwerk: (bijna) alles is mogelijk. Door onze jarenlange ervaring met de bouw van applicaties beschikken we over een flink archief aan code. Dat kunnen we weer inzetten in nieuwe projecten en zo kunnen onze programmeurs zich focussen op uw nieuwste specifieke wensen.

Meer weten?

Indien u graag meer wilt weten over deze manier van software ontwikkeling, of als u zich afvraagt of het voor Senet mogelijk is om deze techniek voor de ontwikkeling van maatwerk software ook bij uw organisatie toe te passen, neem dan zeker even contact op met Geurt Jan van Ek. hij helpt u graag verder.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.