BLOG

Cloud, Trends

Cloudkosten besparen door softwareontwikkeling

29 maart 2016

In dit artikel zullen we drie manieren bespreken om cloudkosten te besparen door softwareontwikkeling. Het gaat dan om slimmer programmeren, servicebus-software en redundantie in plaats van klassieke back-up.

Ondanks dat de cloud de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen heeft, zien sommige bedrijven de cloud toch deels nog als een risico. Dat is ten onrechte, onderstreept ook onze Software Architect Bavo Janss. Maar het blijven ondersteunen en onderhouden van bestaande (desktop)applicaties kost veel geld en tijd; dat kan beter. Boekhouding of email in de cloud is ondertussen geen uitzondering meer. Het gemak van de cloud heeft op dat gebied al veel bedrijven overtuigd. Secundaire bedrijfsprocessen kunnen sowieso vaak in de cloud draaien, maar het primaire proces draait vaak toch nog on-premise. Veel bedrijven kijken zelden of nooit naar hun eigen ‘infrastructuur’. De cloud is namelijk een andere manier van vormgeven van de infrastructuur. Je betaalt bij de cloud voor het gebruik en niet voor de kosten van hardware en software in de eigen serverruimte.

Start-ups nemen tegenwoordig wel vaak meteen de kans om met de cloud te werken. Zij hoeven zo niet te investeren in eigen hardware en software die ze dan zelf moeten onderhouden. Maar ook voor bestaande bedrijven is de cloud interessant, ondanks hun al gemaakte investering in hardware en software. Er is namelijk geen financiële buffer meer nodig voor een herinvestering, later, op dat gebied.

Geïntegreerd cloud gebruik als vervolg op case-by-case cloud gebruik

Als bedrijven overstag gaan en voor de cloud kiezen, kiezen ze vaak voor case-by-case cloud gebruik.  Dat komt regelmatig door aflopende contracten of een prangende vraag/dringend probleem binnen de organisatie. Bedrijven worden verleid voor case-by-case cloud gebruik op basis van de kosten van één proces dat daarmee opgelost wordt. Maar geïntegreerd cloud gebruik is uiteindelijk efficiënter en goedkoper. Als de cloud kosten gebundeld worden, communiceren de verschillende diensten met elkaar, wat het cloud beheer bovendien een stuk eenvoudiger maakt. Het voorkomt ook dat je clouduitgaven een optelsom worden van verschillende clouddiensten en de losse beheerkosten daarvan.

In de cloud werken levert naast een kostenbesparing nog meer op; mogelijkheid tot flexwerken, BYOD (bring your own device) en hoge beschikbaarheid van data. Maar de schaalbaarheid is misschien nog wel het belangrijkste. Als u in een onstabiele markt opereert, kan het een aardig risico zijn om in dure hardware te investeren. Een investering in eigen hardware betekent ook dat je een inschatting moet maken van de benodigde capaciteit. Iets dat in een onstabiele markt behoorlijk lastig kan zijn. In de praktijk kiest men dan meestal voor ruime overcapaciteit (duurder dan nodig) aangezien on-premise oplossingen minder schaalbaar zijn.

Eigen hardware geeft ook andere problemen. De up-time ligt bijvoorbeeld lager dan bij een datacenter. Updaten en back-uppen moet regelmatig plaatsvinden, iets dat bij de cloud automatisch gebeurt. Er wordt vaak voor eigen hardware gekozen omdat het veiliger lijkt en men het gevoel heeft de controle meer in eigen hand te houden dan bij de cloud het geval lijkt. Dat houdt men tegen om (geheel) over te stappen naar de cloud. Maar in feite kent het hebben van eigen hardware, naast andere nadelen, een veel hoger prijskaartje. En het financiële plaatje is toch ook zeker een overweging voor ondernemers.

Kosten on-premise oplossing versus cloud oplossingen

Dan vraagt u zich natuurlijk af: ‘Wat zijn de kosten van on-premise ten opzichte van de cloudoplossing? Om die vergelijking te kunnen maken, is het belangrijk om te weten of het voor uw bedrijf mogelijk is om een SaaS (Software as a Service) te gebruiken of dat er een eigen cloud omgeving vereist is: Paas (Platform as a Service). In veel gevallen is een SaaS oplossing sowieso al goedkoper dan een on-premise oplossing. Maar er zit wel een adder onder het gras; veel bedrijven hebben in het begin van de overstap dubbele kosten; de medewerkers houden vast aan de oude on-premise applicatie die dus nog even doorbetaald wordt en ondertussen is er al een nieuwe SaaS applicatie geïntroduceerd. Tijdige communicatie naar de medewerkers en hen betrekken bij de overstap zorgt ervoor dat dit proces zo vlot en soepel mogelijk verloopt. Vroeg uitfaseren van on-premise oplossingen gaat natuurlijk samen met afbouw van de kosten. De winst daaruit kan weer gestoken worden in de overstap naar de cloud oplossing. En dan het liefst voor men met weemoed naar de nalatenschap van de on-premise applicatie gaat kijken. De overstap moet duidelijk geïntroduceerd worden. Met andere woorden; de overstap naar SaaS, mits goed begeleid, biedt een duidelijk kostenvoordeel.

In veel gevallen is een SaaS oplossing sowieso al goedkoper dan een on-premise oplossing.

In het geval van een PaaS oplossing ligt de vergelijking wat complexer. PaaS is nu nog niet altijd goedkoper, maar de prijzen dalen snel. Bestaande applicaties laten zich bovendien niet zomaar overzetten, dat kost nog wel wat werk en onderzoek. Al met al is het zinvol de huidige ICT infrastructuur van je bedrijf eens onder de loep te nemen en een ICT plan maken. Dan heb je voor jezelf direct helder wat er nu ligt aan ICT, wat dat kost en of en zo ja hoe het efficiënter, gemakkelijker en goedkoper kan. Met andere woorden; meer inzicht hoe je op cloudkosten besparen kan.

Opbouw kosten clouddiensten

De kostenstructuur van een clouddienst bestaat uit drie componenten: hardware kosten, serviceniveau en dataverbruik. Bij hardware moet je denken aan de gehuurde discruimte in het datacenter, de kracht van de bijbehorende processoren en de grootte van het werkgeheugen in de chip. Het serviceniveau is afhankelijk van keuzen in uptime, schaalbaarheid, beschikbare support opties (zoals alleen email of ook een telefonische helpdesk) en de betalingsvoorwaarden. De kosten voor het dataverbruik bestaan uit de hoeveelheid data en de beschikbare bandbreedte. Je kunt het zo duur en goedkoop maken als je zelf wil maar de keuzes hierin hangen natuurlijk ook af van je eigen bedrijfsprocessen.

Slimmer programmeren

Als dan de keus gevallen is op de cloud, kan softwareontwikkeling zeker bijdragen aan kostenbesparing. Het gaat dan vooral om slimmer programmeren; een efficiënte softwarestructuur met minimale dataoverdracht is daarbij ideaal. Minder dataoverdracht bespaart niet alleen kosten maar zorgt ook voor een betere prestatie op snelheid.

Het dataverkeer beperken kan op meerdere manieren. Een voorbeeld daarvan is door middel van het vasthouden van informatie. Het is niet altijd nodig om dezelfde informatie steeds weer opnieuw te versturen naar de cloudserver. Een voorbeeld hiervan is Google Docs; de browser verstuurt alleen inhoudelijke wijzigingen naar de cloudserver. Daarnaast is het goed om individuele pagina’s in een document zichtbaar te maken zonder dat men het gehele document moet downloaden (bijvoorbeeld in Dropbox het geval). Als je slim omgaat met de cache, blijft veel dataverzending bespaard.

Verder is het ook belangrijk om de data compact te maken. Het dataverkeer kan namelijk ook verminderd worden door de te verzenden data zo compact mogelijk te versturen. Daarvoor moeten softwareontwikkelaars gebruik maken van technieken als Ajax en Javascript. XML met Soap en Json zijn de meest gangbare manieren om efficiënt cloud gebruik te bewerkstelligen. Json heeft daarbij minder code nodig dan XML voor dezelfde hoeveelheid dataoverdracht. Natuurlijk hangt dit ook samen met de bestaande software en hoe de software ontwikkelaars daarop in moeten spelen.

Servicebus-software

Het is mogelijk om de datastromen van verschillende applicaties te koppelen met servicebus-software. Een servicebus is een softwarelaag die andere applicaties veilig toegang geeft tot de database van een bepaalde applicatie. Een servicebus maakt het mogelijk om veel data, zowel uit on-premise applicaties als cloudapplicaties, bij elkaar te brengen, waarbij de clouddienst zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt. Dit biedt mogelijkheden om data realtime uit te wisselen. Bijvoorbeeld van/naar klanten en leveranciers of tussen verschillende vestigingen. Bovendien is de snelheid en kwaliteit van de informatie beter.

Redundantie in plaats van back-up

Back-uppen in de cloud is duur, daar zullen we niet omheen draaien. Opslag van informatie in de cloud is al aan de prijs, laat staan dit dubbel doen als back-up. Voor bedrijven gaat het al snel om tig gigabytes. Efficiënt cloud gebruik gaat anders: door middel van redundantie. Een continu proces van het synchroniseren van data, waardoor piekbelasting voor de cloudserver uitblijft. En mocht er een storing optreden, wordt er geen tijd verspild met het terugzetten van een back-up. Veel grote bedrijven werken al zo, maar vooral onder het MKB is hier nog veel winst te halen. Het is daarbij belangrijk om de clouddienst direct goed in te richten. Met voldoende redundantie zodat je de hoeveelheid dataoverdracht beperkt houdt, want dat bespaart cloudkosten.

Wilt u meer weten over de (volledige) overstap naar de cloud? Of wilt u sparren met een Software Architect over hoe uw organisatie het beste op cloudkosten kan besparen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Interesse in een gesprek?

neem contact op met Geurt Jan van Ek

Laat uw gegevens achter

We nemen contact met u op!



Zie onze privacyverklaring.